A nagy nemzetközi láncok titokban kartelleznek, így húzzák le a vendégeket – állítja a brit The Daily Telegraph. Az alacsonyabb árat kínáló irodák megjárhatják, miként a vendégek is, akik így akár 25 százalékkal is többet fizethetnek a szobákért.


A brit The Daily Telegraph állítása szerint dokumentumok bizonyítják, hogy a nagy nemzetközi szállodaláncok és egyes utazási irodák titokba összejátszva folyamatosan egyeztetnek az árakról, alaposan megkárosítva így a vendégeket.

Azok az utazási irodák, melyek nem szállnak be a sajátosan értelmezett együttműködésbe, azt kockáztatják, hogy ezek a láncok (melyek közül a brit lap a Radissont, a Thistlet és a Starwoodot említi) egyszerűen kitiltják őket (illetve az általuk szervezett vendégeket) a szállodáikból.

Borsosabb árak

Az ügyben már zajlik egy vizsgálat, mely azt feltételezi, hogy az egyes szállodaárak így akár 25 százalékkal is magasabbak lehetnek. Ha a brit fogyasztóvédelmi hivatal bebizonyítja a kartellezést, a szállodaláncokat akár éves forgalmuk 10 százalékára is büntetheti, ami lánconként akár több tízmillió fontos összegre is rúghat.

A hotelláncok és az utazási ügynökségek „együttműködésének” lényege, hogy utóbbiak vállalják: nem értékesítenek csökkentett árakon szobákat a felek által csak „árparitásnak” nevezett kartellezés keretein belül.

A dokumentumok között szerepel egy levél is, melyet a Radisson egyik vezető munkatársa, Gail Jordan sales igazgató írt az egyik renitens online utazási ügynökségnek (a mégis aláígérő cégeket közösen próbálják kiszűrni a kartellezők): „Kérem, TÖRÖLJE az összes, a Radisson Edwardian Hotellel kapcsolatos ajánlatát az oldaláról, mert online paritásproblémát okoz nekünk”.

Rés a pajzson

A rendszer a közbeékelt közvetítők miatt lyukas. Csak egy példa: a szállodák mondjuk 50 fontért adják a szobát a közvetítő cégnek, amely 75-ért adja tovább az utazási ügynökségnek, amely végül 100 fontért értékesíti azt az ügyfélnek. Azaz az ügynökségnek is van némi játéktere. Így viszont előfordulhat, hogy az ügynökség olcsóbban adja a szobát az egyes ügyfeleknek, mint maga a hotel.

A probléma ott van, hogy a minimális ár meghatározása sérti az Európai Unió versenytörvényét.
A The Daily Telegraph példaként a Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője idejére megszabott árakat hozza. A Radisson csoporthoz tartozó, ötcsillagos London May Fair szálloda (fenti képünkön) egy éjszakára 204 fontot kért egy standard szobáért, és az összes nagy ügynökség oldalán is ugyanez az ár szerepel.

A brit lap természetesen megkereste a szállodaláncokat is, akik tagadták, hogy törvényt sértenének, azt állítva, hogy a lehető legkomolyabban veszik és betartják a vonatkozó jogszabályokat és a hatóságtól semmilyen megkeresés nem érkezett feléjük az ügyben.

Fent vagyunk a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat), az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!