Így április vége felé már egyre többen tervezgetik a nyári vakációt. Íme, egy visszautasíthatatlan ajánlat: béreljen ki egy egész országot! Az ajánlat komoly, viszont nem olcsó…

„Vonzó, patinás, Svájc és Ausztria között az Alpokban fekvő hercegség egy éjszakára 70 ezer dollárért (13 millió forintért) kibérelhető. Jelige: Kulcsot is kap” Akár így is hangozhatna az a hirdetés, melyben a nagyra törő (és pénzes) ügyfeleket próbálja egy cég rábeszélni Liechtenstein kibérlésére.

Mert az Airbnb nem viccel. Az oldal, amely arra szakosodott, hogy közvetlenül az ingatlantulajdonosoktól közvetítse ki a szálláshelyeket, összeállt egy liechtensteini rendezvényszervező és marketingcéggel és kitalálták, hogy bérbe adják a hercegséget.

Parlamenti kulcsátadás

A meglehetősen borsos árba (bár nyilván ez is nézőpont kérdése) egyebek mellett a következő szolgáltatások tartoznak: érkezéskor az új „tulajdonosok” megkapják a hercegség „szimbolikus kulcsát”, ráadásul nem is akárhol, hanem a parlamentben.

Ha valaki óhatatlan vágyat érez arra, hogy utcát nevezzenek el róla, akkor ezt is megteheti (igaz, eléggé el nem ítélhető módon csak ideiglenesen), miként kinyomtattathatja saját pénzét, bort kóstolhat a hercegi pincészetben és igény esetén a helyi lakosság még középkori utcabált is rendez (azt nem ígérik, hogy mind a 33 ezer lakos részt vesz rajta, de ezen talán túl tudjuk tenni magunkat). Az úri közönség táncol.

Ha már a helyieknél tartunk: a nagyvonalú szervezők megengedik nekik, hogy otthonukban maradjanak, de az árban benne foglaltatik, hogy a „kiadó vendéghelyek nagy aránya” szintén a kedves kuncsaft rendelkezésére áll.

Miként a helyi rendőrség mind a 110 tagja, bár a helyi bűnözési statisztikákat elnézve az útbaigazításon kívül más dolguk aligha lesz.

Az ajánlat annyiban picit talán emlékeztet minket a khmmm… közép-európai régióra, hogy egy elejtett félmondatból kiderül: bár az árat egy éjszakában szabják meg, egy éjszakára nem is lehet kibérelni Liechtensteint, a minimum a két éjszaka, így az ár is értelemszerűen duplázódik 26 millió forintra. De kicsire ugye nem adunk…

Snoop Dogg már megpróbálta

A Kívül tágasabb edzett kollektívájának már fel sem szalad kollektív szemöldöke arra a gondolatra, hogy természetesen van kereslet egy ilyen hétvégére is. Tavaly állítólag a rapper Snoop Dogg bérelte volna ki Liechtensteint egy videóforgatás erejéig, ám eléggé el nem ítélhető módon kissé későn jelezte ebbéli szándékát, így aztán a terv füstbe ment. (Ha eddig nem mondtuk volna, most szólunk, hogy fél évre előre kell foglalni. Azt sem árt tudni, hogy amennyiben az utolsó pillanatban lemondjuk a foglalást, azt az összeg fele bánja.)

Némi pikantériát kölcsönöz a történetnek, hogy a Liechtensteini Információs Hivatal szóvivője (hogy is fogalmazzunk…) meglepetését fejezte ki a hír hallatán, mely szerint országa kiadó. Könnyen lehet, hogy neki elfelejtettek szólni.

Az ajánlattévő utazási iroda több településsel is hasonló kapcsolatban áll, így ha valakinek egy teljes falu kibérlésére támadna gusztusa (bár a magunk részéről továbbra sem értjük, ez miért jó, de már csak ilyen korlátoltak vagyunk…), akkor válogathat 6 osztrák, 3 német és egy svájci település között.

Fent vagyunk a különböző közösségi oldalakon, a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat) és az iwiwen is. Mindkét helyen bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!