Unja már, hogy mindenki ugyanoda jár nyaralni? Szeretne valami váratlan, meglepő döntést hozni? Olyan helyre menne, ahová mások nem járnak? Akkor kattintás után segítünk!

Javában tart a nyár (még ha az időjárás néha nem is feltétlenül ezt mutatja), és a tanév végeztével magyar családok százezrei indulnak nyaralni. Az úticél általában Horvátország, esetleg a görög, az olasz, vagy a spanyol tengerpart. (Vagy az itthon nyaralóknak a Balaton.) De mit tegyen az, aki igazán egzotikus helyre vágyik?

Például utazzon olyan országba, amit a turisták (bármilyen okból is) nem nagyon látogatnak! Segítségül megmutatjuk a tíz, turisták által legkevésbé frekventált helyet. A móka kedvéért tegyük fel, hogy pénz nem számít, álmodozás indul!

10. Comore-szigetek (15 ezer turista / év)

Ezért nincs turista: A magyarázat elsősorban a katonai puccsok iránti érthetetlen vonzalomban és az iszlám előírásokhoz való kőkemény ragaszkodásban rejlik. Mauritius és a Seychelle-szigetek közelsége sem segít sokat, márpedig e két helyen jócskán található luxusüdülési lehetőség.

Miért utazzak oda? A természet elképesztően gyönyörű, ha a nők viselhetnének bikinit, és esetleg a szállodákban engednék az alkohol fogyasztását, akkor változtathatnának ezen a helyzeten. Akit mindez nem érdekel, viszont pazar látványra vágyik, az már el is kezdhet keresgélni a légitársaságok között.

9. Salamon-szigetek (14 ezer)

Ezért nincs turista: Mert az a kép alakult ki róla, hogy nem biztonságos. Valóban, sok éven keresztül zajlott a polgárháború, ráadásul rossz az infrastruktúra, nagyon kevés a repülőjárat és van egy olyan érzésünk, hogy a malária sem segít.

Ezek után miért tenném a szigetre a lábam? Mert a polgárháborúnak évek óta vége, maga a sziget pedig nagyon izgalmas (nem úgy...) és kitűnő turisztikai célpont lehetne. Az aduász a búvárkodás (a szörfösök már felfedezték maguknak), arról nem is beszélve, hogy a sziget belsejében szebbnél szebb vízesések és fantasztikus vulkánok várják (az egyelőre nem nagyon érkező) turistákat.

8. Közép-afrikai Köztársaság (14 ezer)

Ezért nincs turista: Végy egy nagy adag erőszakos imidzset, adj hozzá rengeteg szegénységet, egészen kevés és nagyon drága repülőjáratot és éppen csak egy csipetnyi infrastruktúrát. A tetejére szórj szinte beszerezhetetlen vízumot és kész is vagy.

Akkor mégis miért menjek? Mert fantasztikus vadvilág fogad, az ország délnyugati részében található Dzanga-Sangha rezervátum tele van gorillával és elefántokkal – de nem szeretnénk senkit illúziókba ringatni: az ország egyelőre csak a nagyon kalandvágyó...és nagyon gazdag turisták célpontja.

7. Sao Tomé és Principe (12 ezer)

Ezért nincs turista: Elsősorban és leginkább azért, mert senki sem hallott róla. Tulajdonképpen hihetetlen, hogy szerepel ezen a listán, hiszen teljesen biztonságos, normális hely (lásd posztindító képünk), ráadásul Lisszabonból közvetlen járat van. Talán Afrika közelsége lehet a probléma.

Miért induljak máris? Soroljuk: igazi nyugis élet, fantasztikus búvárkodási lehetőségek (hogy az egyéb vízisportokat most ne is említsük), elképesztő dzsungel tele állatokkal...

6. Türkmenisztán (8 ezer)

Ezért nincs turista: Ugyan Szaparmurat Nyijazob türkménbasi lassan öt éve meghalt (nagy űrt hagyva ezzel maga után, hiszen diktátorban is ritka az olyan, aki betiltja a kórházakat, hónapot nevez el a saját anyjáról és aranyszobrokat építtet), a helyzet drasztikusan azóta sem javult, magyarán Türkmenisztánról nem feltétlenül a barátságos és vendégszerető szavak jutnak először az eszünkbe (és itt most még véletlenül sem a nyilván rendkívül barátságos és vendégszerető emberekre gondolunk). A vízum megszerzése tortúra, nem szervezett keretek között még véletlenül sem lehet turistaként belépni az országba és elég sok egyéb bosszantó dolog van.

Na, ezek után nehéz meggyőzni, de próbáld meg: miért utazzak oda? Megint a természet szépségeivel hozakodunk elő, fantasztikus színekben pompázó kanyonok, fekete homoksivatag, hogy csak kettőt említsünk. Ha valaki érez magában elég erőt és elszántságot a fentebb felsorolt nehézségek leküzdéséhez, akkor bizonyára feledhetetlen élményben lesz része. Minden szempontból.

5. Moldova (7 ezer)

Ezért nincs turista: Európa legszegényebb országáról beszélünk, és a főváros, Kisinyov sem az a hely, ahová egy turista feltétlenül vágyik. Mindez még nem feltétlenül indokolná a lista 5. helyét (ne feledjük, ez nem egy szubjektív lista, konkrét számokról beszélünk!), sokkal inkább az, hogy kiesik a turistaútvonalakból, így aztán kifejezetten Moldovát kell akarni látni ahhoz, hogy valaki odamenjen. Ilyenből pedig elég kevés van, a meglehetősen jó légikapcsolat és problémamentes vízumigénylés ellenére is.

Miért pont én legyek az, aki odamegy? Magyar szempontból lehet, hogy nem túl nagy vonzerő, de egész jó a boruk és a kisinyovi éjszakai élet is meglehetősen lendületes. (Azért érezzük, hogy nem mi fogjuk 10 ezer fölé tornászni a turisták számát...)

4. Marshall-szigetek (6 ezer)

Ezért nincs turista: A magyarázat egyrészt az atomkísérletekben rejlik, az már csak adalék, hogy meglehetősen kívül esik mindenen és meglehetősen nehéz oda eljutni.

Miért menjek? Mert minden megvan, amit egy Csendes-óceáni szigettől elvár az ember: lagúnák, laza helyiek, rengeteg korallzátony és egészen elképesztő búvárhelyszínek.

3. Tadzsikisztán (4 ezer)

Ezért nincs turista: Hasonló a helyzet, mint Moldova esetében, azaz nagyon kiesik a megszokott turistaútvonalakról. Azaz nem lehet „csak úgy” átugrani pár napra egy másik országból, vagy egy körút részévé tenni. A bürokraták sem segítenek, a vízum megszerzése őrült procedúra – nem csoda, hogy ez így együtt túl sok.

Miért tegyem ki magam mindennek? Mert egyike a világ legszebb túrahelyeinek. Fantasztikus hegyek, a Selyemút történelmének fontos része, ráadásul az iszlám, a kereszténység, a hinduizmus és a buddhizmus találkozópontja.

2. Kiribati (3900)

Ezért nincs turista: Egy pillantás Kiribati térképére alighanem megadja a választ: az ország 33 korallszigetből áll, némi túlzással olyan, mintha egy bolond óriás konfettit szórt volna az óceánba. Ez még lehetne szép is, ellenben elképesztő bonyodalmakat okoz, hiszen egyik szigetről a másikra néha nehezebb eljutni, mint mondjuk Európából oda.

Akkor meg minek menjek? Nem cifrázzuk: a világ egyik legjobb horgász- és búvárhelyszíne.

1. Tuvalu (1100)

Ezért nincs turista: Tuvalu egy egészen apró földdarab a Csendes-óceán déli részén, és két dologról híres: egyfelől, hogy a számítások szerint ez lesz az első ország, amely a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés áldozatává válik, másfelől bevételeinek nagy részét az internetnek köszönheti, amennyiben ővék a .tv végződés. Ellenben borzalmasan nehéz odajutni, csak nagyon drágán és nagyon ritkán megy gép a Fidzsi-szigetekről.

Miért induljak? Mert szép és mert kitűnő snorkellezési lehetőségek vannak. Más kérdés, hogy mit csinál az ember, ha megunta a snorkellezést...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható!  Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!

Ha tetszett a poszt, akkor ajánljuk ezeket is:

A leghihetetlenebb kastélyok

Egy igazán hátborzongató építkezés 

Hol a legolcsóbb a benzin?