A képeken Hallstatt látható, az osztrák falu, amely fent van az UNESCO világörökségeinek listájára. Az egyetlen apró probléma: ez a település Kínában van... Mindjárt elmeséljük, miért.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A helyzet az, hogy két Hallstatt van a világon: az eredeti település Ausztriában, csodálatos környéken, a világörökség részeként és egy másik a kínai Guangdong tartományban. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy kitaláljuk, melyik az eredeti...

Az első hírek az ellopott osztrák faluról még tavaly nyáron kezdtek terjedni és okoztak elképedést, csodálkozást, felháborodást (nem kívánt törlendő). A kínaiak egy egészen sajátos (bár Buda török elfoglalása óta tudjuk, meglehetősen ősi) trükköt alkalmaztak: turistaként járták alaposan körbe a települést és fotóztak, amit értek. Fél évvel később a családi házak, villák, a lemásolt templom, minden már gyakorlatilag készen áll.

A pénzt most sem sajnálták a kínaiak, akik elképesztő precizitással másolták le az eredeti osztrák épületeket. Ha ez nem lenne elég, a tökéletes illúzió megteremtése érdekében lovaskocsikat és fehér galambokat is hoznak majd a településre. Az árak ennek megfelelően horrorisztikusak: egy 300 éves házat utánzó villa ára 200 ezer és félmillió fontnyi jüan között mozog. Talán elég, ha annyit mondunk, hogy az ár magasabb, mint az osztrák eredetiben...

A sikersztorinak egyetlen apró eleme viszont hiányzik: a vásárló. A kínai ingatlanpiac ugyanis szabadesésben van, ami elsőre ebben az esetben nyújthat némi elégtételt, ám ha belegondolunk, milyen következményei lehetnek a világ második legnagyobb gazdaságát hajtó ingatlanlufi kidurranásának, akkor alighanem az arcunkra fagy a mosoly. (Mi végiggondoltuk és odafagyott.)

A mű-Hallstatt (a közvetlen fenti képen) esetében a fejlesztők abban bíznak, hogy ha kínaiak nem is nagyon vásárolnak majd, annál inkább sikerül felkelteni az – egyébként erősen ipari – környéken élő külföldiek figyelmét, akik egy kicsit otthon érezhetik majd magukat a településen.

Más kérdés, hogy a falu sok szempontból meglehetősen szürreális. Miközben a templom (merthogy azt is lemásolták, más kérdés, hogy nem templom lesz benne, mert az ugye Kínában nem nagyon megy) és az alpesi épületek sora egészen jó másolat, a környéket átalakítani azért nem sikerült teljesen.

Ott van például a műtó, amely körülbelül az eredeti ötvenedrésze, vagy a környező dombok, melyek az osztrák eredetit körülvevő 3000 méteres hegyeket lennének hivatva pótolni.

Arról már nem is beszélve, hogy míg az osztrák Hallstatt (a közvetlen fenti képen) mintegy 800 állandó lakosa tiszta alpesi levegőt szív, addig a kínai másolatban majdan letelepedők nem menekülhetnek a környék ipara által erősen szennyezett környezettől.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Itt a bikiniforradalom!

Mennyibe kerül a csábítás?

Magyar sofőr brit botránya: „Azok csak gyerekek”

Béküléssel ér véget a 71 éves botrány

Itt a legexkluzívabb közösségi oldal

Sokkoló képek cigiző gyerekekről