Tudja Ön, mennyi áramot fogyaszt évente a hűtőgépe? Vagy a tévéje? Vagy a mikrosütője? Ugye nem? Egy kezdeményezés nyomán az eladók a jövőben feltüntethetik az árcédulán az éves áramfogyasztás mértékét is.

Legalábbis ez a brit kormány terve, amely ezzel a módszerrel szeretne segíteni a lakosságnak az áramfogyasztás (és ezzel párhuzamosan természetesen a számlák) csökkentésében. Az elképzelés logikusnak tűnik, hiszen ha az autószalonokban fel kell tüntetni a fogyasztást, akkor az elektronikus szaküzletekben miért ne lehetne?

Korábban az Energia és Klímaváltozási Minisztérium arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy hosszú távon könnyen pórul járhatnak, ha olcsóbb, de jóval több áramot fogyasztó készülékeket vásárolnak a drágább, de takarékosabb eszközök helyett.

Több tízezer forint évente

Márpedig a különbség hatalmas lehet, hiszen például a mosógépek esetében a legkevésbé hatékony akár háromszor annyi áramot is fogyaszthat, mint a legmodernebb gép. Ha pedig összeadjuk a lakásunkban fellelhető háztartási gépek fogyasztását, ez a különbség éves szinten akár több tízezer forint is lehet.

A legtöbb elektromos háztartási eszköz esetében az árcédulán színkódokkal feltüntetik ugyan az energiafogyasztást, de miután ezt ne forintosítják, így nehéz konkrétan kiszámolni, melyek gép éri meg leginkább.

Intelligens mérőeszköz

A brit szaktárca egy újfajta, intelligens mérőeszköz bevezetését is tervezi, amely képes lenne az áramfogyasztás legapróbb változását is kiszűrni és például képes lenne megmondani, hogy mennyi vizet forralt a forraló, vagy hogy hány fokra van beállítva a mosogatógép. A kormány tervei szerint ezt az eszközt akár ingyen is odaadnák a háztartásoknak, így ösztönözve a takarékosabb energiafelhasználást.

„A ma használatos mérők nem is lehetnének egyszerűbbek. Bizonyos időszakonként kapunk egy számlát, de fogalmunk sincs, hogy miért mennyit fizetünk, ráadásul a számlán szereplő összeg általában becslésen alapul. A jövőben az intelligens mérőeszközök pontosan megmutatják majd a fogyasztóknak, hogy pontosan mennyit és mikor költöttek. Mindez megnyithatja az ajtót olyan szerkezetek előtt, amelyek segítségével a fogyasztók ismét átvehetik az irányítást az áramszámlájuk felett” – fogalmazott a szaktárca vezetője, Chris Huhne, hozzátéve: „Ha tudjuk, mennyibe kerül a hűtő vagy a tévé használata, akkor átgondoltabb döntéseket tudunk hozni az energiafelhasználásról”.

A túlszámlázás vége

A brit kormány számításai szerint csupán az intelligens mérőműszerek elterjesztésével 20 év alatt mintegy 34 millió tonna széndioxiddal kevesebb kerülne a levegőbe. Más kérdés, hogy az összes háztartás felszerelése nem kevés pénzbe kerülne, az 5,5 milliárd font (mintegy 1700 milliárd forint) elsőre elég ijesztő összeg, ugyanakkor kormányzati vezetők szerint ezzel véget lehetne vetni az energiacégek túlszámlázási gyakorlatának is.

Ott vagyunk a Facebook-on is, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott szeretne követni minket, azt is megteheti.)