Hiába, a válság nem kíméli az ingatlanpiac egyetlen szegletét sem: még soha ilyen olcsón nem lehetett megkapni a világ egykori legdrágább eladó ingatlanát, a Londontól 25 km-re lévő Updown Courtot.

A kalandos történetű (erre alább rögtön kitérünk) luxusingatlan bő fél évtizede nem talál új gazdára. Amikor 2005-ben piacra dobták, a Surrey grófságban lévő Windleshamben található neo-klasszicista palota a világ legdrágább ingatlana volt a maga 138 millió dolláros (25,5 milliárd forintos) árcédulájával. Csakhogy nem kellett senkinek. Hat évvel később a hír az, hogy a tulajdonos ingatlanfejlesztő már vacak 123 millió dollárért odaadná a csodaingatlant – csak éppen nem kell senkinek. Pedig...

A 103 szobás (!!), 58 hektáros birtokon elterülő ingatlanhoz még csak hasonlót sem építettek a XIX. század óta Nagy-Britanniában. Az 1924-ben épült eredetit 1977-ben vette meg egy bizonyos Lord Parker, ám nem sokáig élvezhette, mert az ingatlan egy 1987-es hatalmas vihar során bekövetkezett robbanás és tűz következtében szinte teljesen megsemmisült.

A gyakorlatilag kiégett vázat egy ingatlanfejlesztő, bizonyos Leslie Allen-Vercoe vásárolta meg mai áron mintegy 38 millió dollárért tíz évvel ezelőtt és ráköltött még körülbelül 60 milliót. Az újjávarázsolt épület terveit egy kifejezetten luxusépítkezésekre szakosodott arizónai építészcég, a John B. Scholz készítette. (Ha valakit esetleg érdekel, akkor ide kattintva megnézheti az alaprajzokat is.) A 2002-ben megkezdett felújítás (vagy pontosabban: újjáépítés) mintegy öt évig tartott, és ami létrejött, az nem mindennapi luxus.

Kezdjük ott, hogy már a kocsifelhajtó is fűthető márványból készült (na, ja, nehogy valami baja legyen a Rolls Royce-oknak, vagy Bentley-knek, ízlés dolga), és egy centtel sem kerül többe 3 millió dollárnál. A garázsban egyébként 8 limuzinnak van hely...

 

A 103 szobát már említettük, meglepő módon ebből csak 24 a hálószoba, igaz,legalább mindegyikhez saját, márványból készült fürdőszoba tartozik. (Még szép...) Aztán olyan apróságok biztosítják még a leendő tulaj kényelmét és szórakozását, mint a kétpályás bowling-terem, squashpálya, kivilágítható teniszpálya (nyilván ha valakinek sötét este jutna eszébe ütögetni keveset nehogy gond legyen...) és a szerényen megbúvó öt (!!) úszómedence.

Ha valaki nem feltétlenül sportos érdeklődésű (vagy utána szeretne szusszanni egyet), akkor megpihenhet a 3000 (teli...) üveget tartalmazó borospincében. Vagy megnézhet egy filmet az 50 fős saját mozijában. Ha pedig esetleg megtámadnák a luxuspalotát, a bentlévők a külön erre az esetre kialakított pánikszobában kereshetnek menedéket.

Az épületben (melynek egyik különlegessége a sok közül az a kettős lépcsőfeljáró, mely erősen hasonlít a meggyilkolt olasz divadiktátor, Gianni Versace Miamiban lévő villájának hasonló megoldására) 30-féle, összesen 20 ezer négyzetméternyi olasz márványt használtak fel.

Az elképzelések szerint a fő lakóhelyiségek az első szinten helyezkednek el, itt található egyebek mellett nyolc hálólakosztály (természetesen mindegyik saját fürdőszobával, ezt szinte már szégyelljük leírni). A penthouse szinten két teljesen külön használható penthouse lakást rendeztek be, egyenként két hálóval, egy fogadótérrel, fürdővel, konyhával – mindez az ingatlan egy teljes szárnyát elfoglalja.

Ugyebár mindig kényes kérdés, hogy kik a szomszédok. Noha itt a fűnyírás zaja aligha zavarja meg a szombat ebéd utáni pihenést, kérdés, megnyugtató-e, ha az embernek olyan szomszédai vannak, mint Elton John vagy a Queen gitáros, Brian May, esetleg Sarah yorki hercegnő.

Egy ilyen ingatlant soha nem könnyű eladni, erről alighanem sokat mesélhetne az elmúlt fél évtized tapasztalata alapján Leslie Allen-Vercoe is. Érdeklődők persze akadtak, a kötelező dubaji, maláj és egyesült arab emírségekbeli uralkodókat már meg sem említjük (hiába, a futballcsapat mellé dukál egy szerény hajlék is...), de mást ne mondjunk, egy időben olyan sztárok is fontolgatták a vásárlást, mint Bruce Willis vagy Demi Moore. Hogy együtt, vagy külön-külön arról nem szól a fáma.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Jó szórakozást!