Az alaphelyzet: kirepültek a gyerekek, a nyugdíj környéki házaspár pedig 30-40 év házasság után hirtelen kettesben marad és kiderül, hogy már nincs mondanivalójuk egymásnak. Így aztán elválnak.

Egyre több a válás a brit hatvanas korosztály körében – mi több, ez az egyetlen csoport a szigetországban, ahol nőtt a válások száma, méghozzá drasztikusan, az elmúlt fél évtizedben.

Az arányokat jó érzékelteti, hogy míg 2007 és 2009 (az utolsó felmérés ekkor történt) között az összes válások száma 11 százalékkal csökkent, addig a hatvanas korosztályban 4 százalékkal nőtt – két év alatt!

Valódi társadalmi forradalom

Ez is azt bizonyítja, hogy a 60 fölötti korosztálynak változik az életről alkotott felfogása, a múltbéli elvárásokkal szemben sokuk számára ez nem a vég, hanem egy új életszakasz kezdete” - mondja az 50 fölöttieket tömörítő csoport, a Saga igazgatója.

Valódi társadalmi forradalom zajlik a szemünk előtt, amikor az idősebb korosztályok nem a hagyományos elvárásoknak engedelmeskedve viselkednek. Nem 'öregek', hiszen majdnem mindenre képesek, amire életük korábbi szakaszaiban, utazhatnak, vagy olyan sportokba kezdhetnek, amire korábban nem volt lehetőségük” - teszi hozzá Ros Altmann.

A baby boomerek (a közvetlenül a háború után születettek és a fiatalkorukat a 60-as években élők generációja – Kívül tágasabb) újraértelmezik az időskori életet. Ennek része a párkapcsolat újraértékelése és sokszor az újrakezdés is” - véli az igazgató, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy az esetleges válásról szóló döntést nehezen élik meg a (már felnőtt) gyerekek.

Rájuk tör a kétségbeesett magány

A jelenségnek persze van egy másik oldala is. Esther Rantzen újságíró és televíziós bemondó szerint sokan keresik meg frissen elvált hatvanasok, akik a borzalmas magányról panaszkodnak.

Az esetek egy részében azok válnak el 60 felett, akik csak a gyerekek kedvéért maradtak együtt, így aztán amikor ők kirepülnek, rájönnek, hogy boldogtalanok és a válás és a független élet mellett döntenek. Ezekben az esetekben általában rendben is van a dolog. Ám vannak esetek, amikor az egyik fél kétségbeesetten ragaszkodna a házassághoz, de váratlanul magára marad életének egy egyébként is sérülékeny szakaszában” - fogalmaz Esther Rantzen.

A negyvenesek közül válnak a legtöbben

Egészen sajátos következmény, hogy ebben a korosztályban megnőtt a szexuális betegségek (például a szifilisz és a herpesz) aránya, mivel a nem kívánt terhessége nem fenyeget, így sokan hanyagolják az óvszer használatát.

Nagy-Britanniában egyébként a legnagyobb arányban a 40-es éveikben járó párok válnak (az összes válás 34,3 százaléka), őket a harmincasok követik (33,6), a hatvan fölöttiek az összes válás 5 százalékát adják. A jelenség mindenesetre elgondolkodtató.

Ha idáig eljutott, nem maradt más hátra, mint egy kattintás után csatlakozni hozzánk a Facebook-on – nem lesz egyedül, hiszen több mint 3500-an várják!! Ha van Twitter-e, akkor ott se hagyjon ki minket!

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Life 75

Botrányt okozott a meztelen aktivista

Ki nem utálja a politikusokat?

Ilyet még nem látott a parlamentben