Miközben Nagy-Britannia azon vitázik, kapjon-e egy új jachtot II. Erzsébet megkoronázásának gyémántjubileumára (a javaslatot az oktatási államtitkár tette, a válasz alighanem elutasító lesz), gondoltuk, körbenézünk kicsit az uralkodói jachtok között. Szemkápráztató utazásra invitáljuk Önöket!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kezdjük rögtön a világ második legnagyobb jachtjával, az extravagáns Dubajjal, amit ki más, mint Mohammed bin Rashid al Maktum dubaji sejk tulajdonol. Az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöki posztját is betöltő uralkodó hajóján három lift, squahsterem, és az elmaradhatatlan tengeralattjáró szolgálja a biztonságot és a kényelmet.

Maradva az arab világban, irány Katar, ahol a királyi család a Stargate nevű 80 méteres őrületen piheni ki az uralkodás fáradalmait. Itt éppen Mallorca kikötőjében horgonyoz a jacht.

Ha már az előbb a világ második legnagyobb jachtját mutattuk meg, most gyorsan elővarázsoljuk a harmadikat is, amely (micsoda meglepetés) szintén arab tulajdonban van. Az Al Said büszke tulajdonosa (talán nem kell mondani, hogy a képen a nagyobbik hajóról van szó...) Qaboos, Omán szultánja.

Egy ilyen felsorolásból (sem) maradhatnak ki a szaúdiak, ahol az uralkodócsalád egy sor hajó tulajdonosa, ám ezek közül talán Abdulaziz hercegé a leginkább dekadens. Mást ne mondjunk, az előtér állítólag a Titanic előterének hű mása... így aligha meglepő, hogy ezzel a világ legnagyobb jachtjához értünk. Voilá!

Ennyit az arabokról, irány Európa, azon belül is Norvégia! Nem mintha olyan rengeteg európai uralkodói jacht szelné a habokat (nem mintha olyan sok uralkodó lenne...), de a VII. Haakonnak 1947-ben a norvég néptől adományozott hajó meg kell hagyni, szép darab. Ezen a 2008-as képen Portugáliában látható.

Maradva északon, jöjjön Dánia, az 1931 októberében vízre bocsátott Dannebrog. A nevét a dán zászlóról kapó 80 éves jachtot manapság is rendszeresen használja a dán királyi család.

Végül Hollandiába látogatunk, a képen Willem-Alexander integet édesanyjának, Beatrix királynőnek a De Groene Draeck fedélzetén. A hajót Beatrix 18. születésnapjára kapta ki nem találják kitől – igen, a hálás néptől. A nép ma már nem annyira hálás, legalábbis ha arra gondolunk, micsoda viták folynak a jacht fenntartási költségeiről.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Brutális kínai testőrnőképzés

Otthon meghalni

Mítoszok szexről és válságról

Lehet-e egy egér rasszista?

A víz, ahogyan még sosem látta

Egy szívfacsaró döntés