Újabb játékszert vett magának a Microsoft társalapítója. A milliárdos Paul Allen ezúttal egy orosz vadászrepülőgéppel bővítette légiflottáját. Az üzletember egyebek mellett drága játékszereiről híres.

Újabb taggal bővült Paul Allen repülőgépekkel teli múzeuma az amerikai Everettben. A míg-29-es vadászrepülőt felújítva vette meg a Microsoft társalapításából meggazdagodott üzletember.

„A kétüléses szovjet tervezésű vadászgép az orosz és az ukrán légierőben is teljesített szolgálatot, mielőtt az Egyesült Államokba érkezett volna restaurálásra” – közölte a milliárdos repülőit kezelő Flying Heritage Collection. A gyűjtemény honlapján ugyanakkor azt is egyértelműsítik, hogy a gép nem marad sokáig ott kiállítva.

A Microsoftot középiskolai barátjával, Bill Gates-szel közösen (fenti kép) 1975-ben megalapító Paul Allen egyébként költséges játékszereiről ismert. A rengeteg repülőgép mellett övé például a Seattle Seahawks amerikai futball- és a Portland Trailblazers kosárlabdacsapata (valamint résztulajdonos a Seattle Sounders európai focicsapatának is), de a Microsoftot egyébként súlyos rákbetegsége miatt már 1983-ban otthagyó és azóta elsősorban technológiai, ingatlan, sport és művészeti befektetéseiből gazdagodó üzletember tulajdonában volt az egyik legnagyobb jacht is.

A Tatoosh-t tíz éve vásárolta csekély 100 millió dollárért, és akár már 162 millió dollárért hajlandó megválni tőle. Csekélység, figyelembe véve, hogy a jachton összesen 10 hálószoba (inkább nem neveznénk kabinnak…) található, plusz két szoba a személyzetnek, de van rajta úszómedence és két helikopter-leszálló is.

De még csak nem is a Tatoosh Paul Allen legnagyobb jachtja, hanem a 127 méter hosszú Octopus. A 2003-ban vásárolt úszó csoda ott van a 10 legnagyobb magánjacht listáján. Kissé továbbfejlesztett változata a Tatooshnak, amennyiben a jelek szerint kötelező két helikopter-leszálló mellett már van rajta két tengeralattjáró, úszómedence, egy zenei stúdió és egy kosárlabda-pálya is.

Nem csoda, ha a sztárok csak úgy özönlenek a hajón rendezett partikra. Ezek közül a két leghíresebb a 2005-ös szilveszteri (itt saját zenekarával lépett fel, Johnny Cash dalokat előadva, a kísérő Usher volt…) és az egyik Cannes-i filmfesztivál idején tartott bulija, ahol pedig a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás zenekarának, a Eurythmicsnek a billentyűse, Dave Stewart szállt be zenélni.

De nem szeretnénk igazságtalanok lenni Paul Allennel, hiszen a milliárdos nem sajnálja a pénzt a jótékony célokra sem. Alapítványán keresztül évente mintegy 30 millió dollárt fordít elsősorban egészségügyi és oktatási célokra. A tavalyi évvel bezárólag már összesen mintegy 1 milliárd dollárt juttatott el így rászoruló intézményeknek.

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)