A helyszín Bolívia déli része, 3600 méterrel a tengerszint felett, a látvány pedig túlzás nélkül szemkápráztató, mintha összeérne a föld az éggel. Vigyázat, csodálatos képek következnek! 

A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű (11 ezer négyzetkilométeres) és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. Ha pontosabban akarunk fogalmazni (és miért ne akarnánk), akkor sósivatagnak is nevezhetjük, hiszen az év nagy részében teljesen száraz (amikor nem, akkor is csak pár centiméteres víz borítja).

Márpedig sóból aztán van elég: nem ritka az akár 100-120 centiméter vastag sóréteg, becslések szerint mintegy 64 milliárd tonna só található a sivatag területén. A magunk részéről ezt a mennyiséget még csak elképzelni sem tudjuk...

A Bolívia déli részén található káprázatos természeti képződmény természetesen kedvelt turistacélpont, persze elsősorban azok keresik fel, akik nem a szokásos pihenésre vágynak.

A sómező ugyanis egyrészt mintha nem is ezen a világon lenne, másrészt egészen extrém időjárási körülmények uralkodnak: míg nappal a hőmérséklet akár a 40 fokot is elérheti, addig éjszaka nem ritka a -10 fok sem.

A hely érdekessége még (ha valakinek ez a rengeteg gyönyörűség önmagában nem lenne elég), hogy napi 15 amerikai dollárnak megfelelő összegért (ez durván számolva 3000 forint) a vállalkozó kedvű látogató egy napra beköltözhet egy helyi családhoz és megtapasztalhatja, hogyan is élnek. (Eláruljuk: nincs folyóvíz, sem elektromos áram, a kis- és nagy dolgokat pedig a házon kívüli budikban oldják meg.)

Aki mégis érez magában elegendő kalandvágyat, aligha bánja majd meg, hiszen részt vehet a helyiek mindennapjaiban, így akár csatlakozhat a sótömböket szállító lámakaravánokhoz, melyek visszafelé élelmiszert és egyéb használati cikkeket szállítanak.

A sivatagban található egyébként egy hatalmas lítiummező is (mi több, egyes feltételezések szerint itt található a világ lítiumkészletének fele!), ami természetesen magával hozza a bányászatot is – remélhetőleg környezetkímélő módon oldják majd meg. A lítium például a mobiltelefonok akkumulátorainak (egyelőre) nélkülözhetetlen alkotóeleme.

Csak remélni tudjuk, hogy hasonló képeket 10-20 év múlva is lehet majd készíteni a világ egyik leggyönyörűbb területén. További képeket ide kattintva nézhet meg!

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!