...autólegendák az 50-es évekből: aki még soha nem járt ott, annak alighanem ez ugrik be elsőként Kubáról. A nők megvannak, a szivar is, a legendás, hatalmas amerikai autócsodák azonban eltűnőben a havannai utakról.

Ironikus módon az amerikai embargóval büntetett Kuba több mint fél évszázada az amerikai (egészen pontosan: detroiti) autógyártás nagyszerűségét hirdeti, hiszen az országban még mindig szép számmal futnak olyan autók, melyeket a kommunista hatalomátvétel elől menekülő amerikaiak hagytak maguk mögött.

A héten bejelentett reform azonban véget vethet ennek a (valószínűleg csak kívülről nézve nosztalgikus) állapotnak. Raul Castro elnök ugyanis (több más reformintézkedéssel együtt) bejelentette, hogy enyhítenek az autó adás-vétel szabályozásán és a forradalom előtti időkből származó autókkal szabadon lehet majd kereskedni (egészen pontosan a külföldiek és az engedéllyel rendelkezők tehetik majd meg).

A lépés alighanem a vég kezdetét jelenti a benzinzabáló V8-as motorral felszerelt hatalmas amerikai autók számára, melyek a karibi országban sajátos módon egészítették ki az egyébként nem kifejezetten magas színvonalú, ellenben zsúfolt tömegközlekedést.

Bár a sablonkép (hatalmas amerikai autómonstrumok a havannai utcákon, miközben gyönyörű nők szivart sodornak a combjukon...) jó ideig még alighanem kitörölhetetlen lesz a külföldieknek, azért nem árt tudni (még ha kiábrándító is), hogy az ezredforduló óta alaposan megcsappant a Studebakerek és Pontiacok száma.

A kubai kormány ugyanis már a 90-es években elkezdte felvásárolni ezeket az autókat, Ladákat (mi mást...) ajánlva értük, majd a matuzsálemeket gyűjtőknek kemény valutáért eladva némi pénzhez juttatni a költségvetést. A másik ok, amiért eltűntek a monstrumok, az a taxipiac változása volt, betörtek ugyanis az átalakított, kilencszemélyes (!!) Ladák.

Azért van jó hírünk azoknak is, akik az elmúlt évtizedek Kubájára kíváncsiak: a helyi vasút büszkesége a hatvanas években Amszterdam és Párizs között utasokat szállító Transzeurópa Express, ám Havannától keletre még bőven lehet látni csaknem százéves vonatokat is.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!