Kínában több tízmillió férfi kénytelen szembenézni a ténnyel: agglegényként fog megöregedni. A tények kegyetlenek: a tízmilliókkal kevesebb a nő egy olyan országban, ahol a fiúgyermeket hagyományosan többre becsülik a lánynál és ahol a párt a túlnépesedés elleni harc jegyében az egy gyermekes családokat támogatja.

Egész falvak vannak Kínában, ahol egyetlen hajadon nőt sem találni. A férfiaknak így aztán szinte semmi esélyük a családalapításra és a gyermekekre. Ide vezetett az a kultúra, melyben a családot csak a fiú viheti tovább (a lány a férje családjának tagja lesz), így aztán a lánygyermek jóformán púp a szülő hátán, hiszen a fiú viszi tovább a nevet és ő lesz az, aki segíti és eltartja idős szüleit.

A tradíció persze (lényegéből fakadóan) nem újkeletű, ám az orvostudomány és a technika fejlődése egészen érdekes módon nagyította fel a belőle adódó problémát: az elmúlt 20 évben arányaiban egyre kevesebb kislány születik az ultrahang elterjedése miatt. Bár a nemi alapú abortusz törvényellenes, mégis széles körben elterjedt.

Pár adat: világviszonylatban 106 fiú újszülött jut 100 lányra. Kínában 118. Ez azt jelenti, hogy 30-50 millió (!!!) férfi marad pár nélkül a következő két évtizedben. Csak a nagyságrendek érzékeltetése végett: ez annyi, mintha minden brit férfi agglegényként élné le az életét...

A problémának nagyon súlyos társadalmi következményei lehetnek: szakemberek szerint megnőhet az erőszakos bűncselekmények (ezen belül is a szexuális erőszakok) száma, és várhatóan nőni fog a nőkereskedelem is. Már most is egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor nőket rabolnak el és adnak el feleségnek.

Mások viszont éppen azt állítják, hogy a nők profitálnak a jelenségből, hiszen mivel arányuk csökken, előnyösebb helyzetbe kerülnek, jobban megbecsülik majd őket.

A kérdésre alighanem csak az idő ad majd választ, egy azonban biztosnak tűnik: a kínai vezetésnek előbb vagy utóbb ki kell találnia valamit a probléma kezelésére.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!