Viccbe fulladt az egyik leghírhedtebb amerikai maffiafőnök tárgyalása New Yorkban, amikor Vincent Basciano a bírótól kért nyakkendőt, hogy egyáltalán elkezdődhessen az ülés.

A „Piperkőc Vinnie” ragadványnéven is futó maffiafőnök – egyébiránt az egyik legrégibb és egykoron leghatalmasabb New York-i maffiacsalád, a Bonanno feje – nyakkendő nélkül jelent meg a saját tárgyalásán.

Mielőtt a szívükhöz kapnának eme tiszteletlenség olvastán, eláruljuk, hogy az eset nem minden előzmény nélkül való. A jelenleg egy más ügyből kifolyólag életfogytiglani börtönbüntetését töltő Vincent Basciano ugyanis két hete már kavart némi botrányt a tárgyalóteremben, amikor kifakadt amiatt, hogy nem állt rendelkezésére frissen mosott ing és nyakkendő. Ezeket akkor (is) a bírótól kérte kölcsön.

Kiegészítő-e a nyakkendő?

A botrányt követően Nicholas Garaufis bíró rendelkezett arról, hogy a kényes ízlésű maffiavezérnek megfelelő mennyiségű és minőségű ruha álljon a rendelkezésére.

„A bíróság elrendeli, hogy a (manhattani szövetségi fegyház) öt rend ruházatot, közte, de nem kizárólag alsóneműt, zoknikat, cipőket, ingeket, öltönynadrágokat és zakókat engedjen Basciano rendelkezésére állni minden tárgyalási nap előtt ebben az ügyben” – áll a kacifántos levélben, amely megemlíti a kiegészítőket is.

Ebből lett a baj, ugyanis a fegyőrök másképpen értelmezték az utasítást és nem engedték meg a rokonoknak, hogy nyakkendőt vigyenek be Piperkőc Vinnie-nek, aki így (nyilván némi botránykeltési célzattal) végül a bírótól kért nyakbavalót.

„Tulajdonképpen az utasításom nem említette a nyakkendőt… bár szerepel benne a ’kiegészítők’ kifejezés. Márpedig a meghatározás szerint a nyakkendő kiegészítő, csakúgy, mint az ing, a cipő, a zokni vagy az öv” – szolgált némi szemantikai elemzéssel Nicholas Garaufis.

Brooks Bros. vagy Paul Stuart?

Így aztán az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb maffiavezérének tárgyalása némi divatmegbeszéléssel kezdődött, nevezetesen arról, hogy a Brooks Brothers nyakkendői megfelelően divatosak-e, avagy a bíró inkább a Paul Stuart stílusa felé mozdulna el.

Erre a kínzó kérdésre egyelőre nem tudjuk a választ, azt viszont reszkető kézzel várjuk, hogy esetleg, mintegy mellesleg milyen ítélet születik majd Piperkőc Vinnie gyilkossági ügyében.

Immáron kint vagyunk a Facebookon is, terveink szerint jóval bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható - szóval érdemes meglátogatni!