A brit társadalombiztosítás tervei szerint szüléskor minden nő választhatná a császármetszést, függetlenül attól, hogy az orvosilag indokolt-e. 

Noha Nagy-Britanniában már jelenleg is minden negyedik gyerek császármetszéssel születik (Magyarországon ez az arány 2006-ban 28,9 százalék volt), ám hivatalosan mind a mai napig az orvosok (Magyarországon is) csak megfelelő egészségügyi indok nyomán végezhetik el a beavatkozást. (Arról, hogy ez a helyzet hova vezet, arról itt most nem kezdenénk hosszas polemizálásba, nyilván mindenki ismer történeteket.)

A brit National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice - független intézmény, melynek feladata országos egészségügyi ajánlások megalkotása) novemberben megjelenő irányelvei kimondják: a császármetszés olyannyira biztonságos beavatkozássá vált, hogy minden nőnek meg kellene adni a jogot, hogy (amennyiben kívánja) így adhasson életet gyermekének.

Nagyot fejlődött az orvostudomány

Ez hatalmas előrelépés abban az értelemben, hogy lehetővé teszi a nőknek a megalapozott döntést. Ezelőtt 10-15 évvel még inkább lehetett volna ezt a lehetőséget vitatni. Mára annyit fejlődött az orvostudomány, hogy a döntési folyamatban be lehet vonni az anyákat is” - nyilatkozta a döntés kapcsán az előkészítő csoport egyik konzultánsa, Dr. Bryan Beattie szülész.

Amennyiben az irányelv életbe lép, akkor a jövőben, ha egy szülész etikai okokból nem kíván végrehajtani egy orvosilag indokolatlan császármetszést, akkor át kell utalnia a várandós anyát egy olyan orvoshoz, aki hajlandó.

Sokba kerül

A dolognak ugyanakkor van egy erősen prózai oldala is, jelesül, hogy egy császármetszéses szülés 800 fonttal (kb. 250 ezer forinttal) többe kerül a társadalombiztosításnak (azaz az adófizetőknek), mint egy hagyományos. Brit egészségügyi közgazdászok már korábban kiszámolták, hogy a császármetszések egy százalékpontos csökkentése évi 5,6 millió font (1,8 milliárd forint) megtakarítást jelentene a brit tb-nek. Ehhez képest a liberalizáció komoly pluszterheket róhat a költségvetésre.

Így aztán egy olyan passzust is beiktatnak, hogy amennyiben egy kórház nem tudja állni a császármetszés költségeit, akkor elutasíthatják az anya kérését – természetesen csak abban az esetben, ha a beavatkozás orvosilag nem indokolt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Fent vagyunk a Twitter-en is további érdekességekkel.