Újabb összeállítással jelentkezünk, ezúttal a legveszélyesebb utakat próbáltuk meg összegyűjteni. Van köztük hágó, a világ egyik legmagasabban futó közútja és a 11 ezer kilométer hosszú transzszibériai út is. Biztonsági öveket becsatolni, indulunk! (És ígérjük, ez lesz az utolsó közhely a posztban.)

Északi Yungas út, Bolívia

Mi mással is kezdhetnénk a posztot, mint egy autentikus halálúttal (a fenti képen). A mindössze 60 kilométeres szakaszt paraguayi fegyencekkel építették meg a 30-as években. A pajkosnak nemigen nevezhető El Camino de la Muerte (avagy Halálút) névre keresztelt szakasz a bolíviai fővárosból, La Pazból viszi az elszánt autósokat Corioco városáig.

Bár az út kétsávos, egyes szakaszokon alig több, mint 3 méter széles és nincs szalagkorlát. Ha ez nem lenne elég, gyakori az eső és a köd, ami a legkevésbé sem vicces, mert ha valaki itt zuhanni kezd, az 600 méteren keresztül meg sem áll.

Az út már több ezer életet követelt, nem csoda, hogy a szélén hemzsegnek a keresztek. A veszély persze sokaknak beindítja a fantáziáját, így egyre többen indulnak neki motorral. Az utat próbálták javítgatni az elmúlt években, ennek köszönhetően az egyik legveszélyesebb részen már egy új szakasz visz keresztül.

Skippers út, Új-Zéland

Az utat azért építették meg a XIX. század végén, hogy az aranyásók könnyebben eljuthassanak a célhoz. Manapság a borzongást és kalandot kedvelő turisták népszerű célpontja, veszélyességére jellemző, hogy csak külön engedéllyel (!!) lehet ráhajtani, és a biztosítók egy része szerződésben köti ki, hogy az ott történt balesetek után nem fizet.

A slusszpoén: ha valaki sikeresen lejut az úton a folyóhoz, akkor válogathat az olyan kedvelt sportok között, mint a bungee jumping vagy a rafting. Ami ugyebár már szinte semmiség az utazást követően.

Transz-Szibériai autóút, Oroszország

Igen, nem tévedés, a képen valóban a 11 ezer kilométer (!!!) hosszú transz-szibériai út egyik szakasza látható. A Szentpétervártól Vlagyivosztokig tartó utat Gulag-lakókkal (ki mással...) építtették meg és a színvonal meglehetősen hullámzó. Míg a nyugati felén egyes részein színvonalas autópályán haladhat az elszánt utazó, addig keleten nem ritka a fényképen is látható sáros, leginkább elhanyagolt földútra emlékeztető rész.

Az év nagy részében egyébként ott sincs gond (legfeljebb hideg, de a fagy jelen esetben nem rossz), ám amikor a meleg, esős nyarak jönnek, az út egyes szakaszai sáros ingovánnyá változnak. Ami minket illeti, nagyon nem szeretnénk valahol Vlagyivosztoktól 400 kilométerre, a semmi közepén ücsörögni egy sárban elakadt autóban. (Egyáltalán: nem szeretnénk Vlagyivosztoktól 400 kilométerre ücsörögni.)

Karakoram, Kína és Pakisztán

A világ legmagasabban fekvő aszfaltozott útjainak egyikeként a Karakoram a pakisztáni Abbottabadból (a hely arról vált hírhedtté, hogy errefelé rejtőzött Oszama Bin Laden) egészen a kínai Kashgarig fut.

Elképesztően gyönyörű (és néha hátborzongató) tájakon visz az út, így aztán nem csoda, ha népszerű a kerékpárosok és a motorosok körében is. Ugyanakkor a monszun, a földcsuszamlások, télen pedig a nagy hó komoly veszélyt jelent, nem is beszélve a magasságról.

Stelvio-hágó, Olaszország

Az Ausztriát az olaszországi Lombardiával összekötő úton természetesen nem kell olyasfajta veszélyekkel számolni, mint a fentebb bemutatott orosz, vagy pakisztáni részeken. Aki mégis belevág, készüljön fel alaposan, hiszen nem kevesebb, mint 48 hajtűkanyart kell majd bevennie. Közben a csodálatos kilátás próbálja meg minduntalan elvonni a figyelmét. Nem véletlen, hogy a BBC autós műsora, a Top Gear a „világ legcsodálatosabb útjának” választotta.

Érdekességként még csupán annyit, hogy az utat még 1820-ban kezdték építeni, és alig öt év alatt be is fejezték (igaz, ehhez kétezer munkás kellett). Azóta az út vonalvezetése gyakorlatilag változatlan (nem is nagyon lehetne merre vinni...). Az Iseran 1936-os megnyitásáig ez volt a legmagasabb kiépített hágó egész Európában.

(Hamarosan folytatjuk.)

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Ja, és fent vagyunk a Twitter-en is sztárhírekkel, érdekességekkel.

Ha tetszett a poszt, ezeket is ajánljuk:

Szédítő mélységek, káprázatos épületek

A leghihetetlenebb kastélyok

A legnagyobb tévedések