Megdöbbentőnek tartja a brit miniszterelnök, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a pedofilok és az egyéb szexuális bűncselekményt elkövetők fellebbezhetnek az ellen, hogy a nevük életük végéig egy speciális listán szerepeljen.

David Cameron kijelentette: a britek többsége támogatja a törvényt, melynek értelmében a szexuális bűncselekményeket elkövetőknek életük végéig egy listán kelljen névvel szerepelniük, és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvény hagyta kiskapukat egyszer s mindenkorra bezárja. Ilyen lehetőség például a névváltoztatás, melyet a jelenlegi szabályozás nem zár ki.

Az elképzelés szerint a rendőrség dönt majd arról, hogy a szexuális bűncselekmény elkövetőjének neve bekerüljön-e ebbe a bizonyos regiszterbe. A döntés ellen nem lesz fellebbezésnek helye.

Jogok sorrendje

„A veszélyesnek tartott szexuális bűnelkövetők neve a listán marad életük végéig, ha szükséges” – erősítette meg a kormányzati elképzeléseket a belügyminiszter is, hozzátéve, a kormány már dolgozik az új szabályozáson.

„A kormányt megdöbbentette a döntés, amely a szexuális bűnelkövetők egyéni jogait fontosabbnak tartja a közösség azon jogánál, hogy a bűncselekmény ne ismétlődhessen meg” – hangsúlyozta Theresa May, aki szerint a létező legkevesebb törvényi változtatással kívánnak megfelelni a Legfelsőbb Bíróság döntésének.

„Itt az ideje kijelenteni, hogy a parlament hozza a törvényeket, nem a bíróságok; hogy a közösség jogai fontosabbak a bűnözők jogainál; és mindenekelőtt hogy olyan jogi keretek között élünk, amelyek normalizálják az ehhez hasonló helyzeteket” – tette hozzá a brit belügyminiszter.

A kormány négy ponton szigorítana: az elkövetőknek már akkor is jelenteniük kellene a külföldi utazást, ha az csak egy napig tart. Jelenteniük kellene, ha kiskorúval élnek egy háztartásban. Amennyiben nincsen állandó lakcímük, hetente kellene bejelenteniük tartózkodási helyüket és nem változtathatnának ok nélkül nevet, így „lekerülve” a listáról.