Európa-szerte egyre több a túlsúlyos gyerek, ezért szakemberek azt javasolják, a szülők tüntessék el a tévékészülékeket a gyerekszobákból, így is harcolva az elhízás ellen.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Meglehetősen aggasztó adatokat hozott egy európai felmérés, melynek keretén belül az óvodás korú gyerekek egészségi állapotát, még pontosabban súlyproblémáit vizsgálták.

A ToyBox névre keresztelt kutatás megállapította, hogy a még nem iskolás korú gyerekek soha nem voltak ilyen elhízottak, mint manapság. Nagy-Britanniában például minden ötödik kisgyerek túlsúlyos, ugyanez az arány a spanyol kislányok esetében 40 százalék!!

Újfajta megközelítés

A négy éven keresztül folytatott vizsgálat megállapította, hogy míg Európa északi részén minden nyolcadik gyerek túlsúlyos (vagy kórosan elhízott), addig a kontinens déli részén ez az arány felkúszik 25 százalékig.

Újfajta megközelítésre van szükség az elhízottság elleni harcban. Úgy látjuk, sok országban hiányzik az egészséges étkezésre és az aktív játékra vonatkozó világos iránymutatás. Bizonyítékot találtunk a mozgásszegény életmód, például a túl sok tévézés és az elhízás között” - nyilatkozta a felmérésben részt vevő athéni Harokopio Egyetem tanára, Jannisz Maniosz.

Ez persze nem nagy újdonság, az már érdekesebb, hogy a szakemberek szerint tévénézés közben a gyerekek még az egyéb, ülve végzett foglalatosságnál is kevesebbet mozognak.

Egészségtelen tévézés

Ezért aztán az óvodai tévézést más, aktívabb, nem versenyszerű foglalatossággal kellene felváltani, amiben részt vesz az egész csoport, és amely segít a gyerekeknek az optimális növekedés, egészségi állapot és általános jólét elérésében” - tette hozzá a görög szakember.

Ugyanez a helyzet az otthoni tévézéssel és az egészségtelen rágcsálnivalókkal. A szülőknek ugyanakkor azt sem szabad elfelejteniük, hogy nem csak az a dolguk, hogy egészséges élelmiszerrel lássák el gyermekeiket, de egyúttal mintaként is szolgálnak” - figyelmeztetett Jannisz Maniosz

A felmérésben Belgium, Bulgária, Németország, Görögország, Luxembourg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és az Egyesült Királyság vett részt.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Harmatcseppnyi csodák

Jennifer Aniston szerelemről és Brad Pittről

Elképesztő képek a legmagasabb függőhídról

Őrületes rock'n'roll házasságok

Megadnád a jelszavad az állásodért?