Mostantól tilos a túl mély dekoltázs és a derék kivillantása – áll az újonnan kiadott öltözködési kódexben, amely tiltja a shortot, a miniszoknyát, a farmert és a legging viselését is.

Professzionális és következetes” imidzs megteremtését célozza az a hat oldalas öltözködési kódex, amelyet még márciusban fogadtak el és mostantól léptettek életbe az angliai Kelet- és Észak-Hertfordshire állami egészségügyi intézményei (pontosabban az azokat működtető NHS).

Helyreállítanák a tekintélyt

Az új, a korábbinál jóval szigorúbb szabályozás az összes kórházi dolgozóra (így a nővéreken kívül az orvosokra is) vonatkozik, és bevallott célja a kórházi dolgozók imidzsének, tekintélyének visszaállítása.

A mintegy 5000 munkavállalót érintő rendelkezés leszögezi: „Az alkalmazottak nem öltözködhetnek úgy, hogy az aláássa ennek a vezérelvnek a szellemét, az olyan ruházat, amely láthatóvá teszi a derekat, a törzset vagy a túlságosan mély dekoltázst nem elfogadható, miként nem az a farmer, a short, a legging vagy a miniszoknya viselése sem”.

Az új szabályozást a szakszervezetek is elfogadták (így aligha kell dekoltázs-sztrájktól tartani), miután a betegektől meglehetősen sok panasz érkezett. „Szükségünk volt egy olyan iránymutatásra, amely egyaránt vonatkozik a gyógyító- és a kisegítő személyzetre is. A betegek panaszkodtak arra, hogy a személyzet egyes tagjai meztelen derékkal dolgoztak, és voltak munkavédelmi gondok is, mert akadtak olyanok, akik szandált viseltek munkaidőben” - indokolt az NHS egyik helyi vezetője, Hannah Middleton.

Az intézményeket működtető szervezet arra is figyelmeztetett, hogy rendszeresen ellenőrizni fogja, a kórházak betart(at)ják-e az előírásokat és az azokat megszegők komoly retorziókra számíthatnak.

Törődnek a részletekkel

A kódex tiltja a hajszalagok, valamint az éles kiegészítők viselését, ráadásul azt is megszabja, hogy a bajuszt és a szakállt is tisztán kell tartani és „ízlésesen vágni”. Ha mindez nem lenne elég, az irányelv előírja a rövid és tiszta körmöket, a tiszta és rendezett hajviseletet, valamint a tetoválások eltakarását is.

A kódex felhívja az alkalmazottak figyelmét a személyes higiénia fontosságára, valamint arra, hogy vegyék figyelembe a dohányszagú lehelet és ruházat betegekre gyakorolt hatását is.

Az öltözködési kódex természetesen nem újdonság, korábban több, egymást kiegészítő előírás szabályozta ezeket a területeket, ám az NHS vezetői úgy ítélték meg, hogy célszerűbb egyetlen irányelvben összefoglalni az elvárásokat.

Elnézve a magyar kórházak állapotát, csak remélni lehet, hogy egyszer itt is eljön az az idő, amikor az lesz a legnagyobb probléma, hogy az ápolószemélyzetnek elég tiszta-e a körme és a haja. Ehhez persze először az kellene, hogy még legyenek orvosok és nővérek...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!