Már a bíróság előtt tart két orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij és egykori tanítványa, a Chelsea futballklubot is tulajdonló Roman Abramovics vitája. Utóbbi igen kemény dolgokat vallott volt mentorára.

A történet még 2000-ben kezdődött, amikor – részben Jelcin és családja egyik legfőbb bizalmasának számító oligarcha, Borisz Berezovszkij sugalmazására és támogatásával – Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke lett. A korábban a KGB-nél is szolgált, majd annak utódszervezetének élén és kormányfőként is működő politikus az országot uraló mágnások – így Borisz Berezovszkij – legnagyobb megdöbbenésére szembeszállt a pénzemberekkel.

A ma már 65 éves Berezovszkij – szemben például az azóta is börtönben ülő Mihail Hodorkovszkijjal - időben felismerte a veszélyt és Franciaországon keresztül Nagy-Britanniába menekült, ahol letelepedett. Korábbi pártfogoltja, Roman Abramovics viszont Vlagyimir Putyin környezetében maradt.

Most egy évtized elteltével Borisz Berezovszkij 3 milliárd dollárra perli a Chelsea tulajdonosát, azt állítva, hogy az arra kényszerítette: „mindössze 1,3 milliárd dollárért” adja el neki a Szibnyeft olajtársaságban lévő részét, noha az ár „csak a töredéke” volt a valós értéknek.

A „politikai keresztapa”

A bíróság előtt Roman Abramovics természetesen tagadta a vádakat, azt azonban elismerte, hogy Berezovszkij több millió fontot kapott, de nem üzleti partnerként, hanem „politikai keresztapaként”.

Roman Abramovics szerint még 2000-ben történt, hogy meglátogatta ő Borisz Berezovszkij egyik munkatársa, a csak Badriként ismert Arkagyij Patarkacsisvili és 300 millió dollárt kért tőle.

2000 szeptemberében vagy októberében, amikor Berezovszkij elhagyta Oroszországot, kiderült, az összes otthoni számláját zárolták, és ha igaz, összesen egy millió dollárja maradt. Nem sokáig maradt volna életben azzal az egy millió dollárral” - mondta a Chelsea tulajdonosa a bíróságnak.

Így aztán Badri meglátogatott és azt mondta: 'Nézd, olyan a helyzet, hogy Borisz nem mehet vissza Oroszországba, így lenne egy kérésünk: kérünk egy adj csomó pénzt.

Berezovszkij azt üzente, hogy december végéig szüksége van a 300 millió dollárra is. Miként az is érdekelte, hogy képes vagyok-e megoldani a helyzetet, hogy honnan szedem majd a pénzt, vagy hogy legalább kölcsön adok-e valamennyit” - tette hozzá Roman Abramovics.

Abramovics természetesen nem fizetett, Borisz Berezovszkij pedig úgy látszik, nem felejt...

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Fent vagyunk a Twitter-en is további érdekességekkel.