Azon töprengünk, hogy vajon mekkora bajban van az a párt, amely a szexhez nyúl, hogy eladja magát? Vagy normális dolog ezzel kampányolni? Kínzó kérdések egy közelgő választás kapcsán.

Össztűz alá került Oroszországban Vlagyimir Putyin pártja, amely meglehetősen érdekes módját választotta a választók buzdításának. Ami persze nem is csoda, hiszen az Egységes Oroszország párt népszerűsége a béka feneke alatt van.

A héten nyilvánosságra hozott választási reklámban egy fiatal pár flörtöl a szavazófülke előtt, majd a nő fogja a srácot és berántja magához, ahol aztán jót voksolnak – legalábbis ezt sugallja a film. (Apropó, vajon nem mond-e ellent az orosz választási törvényeknek, ha ketten egyszerre tartózkodnak egy fülkében – merült fel bennünk a kínzó kérdés...)

Kevésbé volt vicces hangulatban Gennagyij Gyukov, a Duma (az orosz alsóház) befolyásos alelnöke, aki egy minapi interjúban közölte: megkéri az ügyészséget és a választási bizottságot, hogy indítson vizsgálatot az ügyben – nem a szexuális utalások, hanem az alkotmány esetleges megsértése miatt.

Az Egységes Oroszország elfelejtkezett arról, hogy Oroszországban a szavazás titkos. A törvény értelmében a szavazólap kitöltésekor a voksolónak egyedül kell lennie a fülkében” - mondta Gennagyij Gyukov, aki egyébként az egyik ellenzéki párt politikusa. (Ezek szerint az előbb jól éreztük...)

Az interneten lehet?

Oroszországban egyébként december 4-én tartják a parlamenti választásokat és Putyin pártja oly mértékben uralja a politikát, hogy aligha kap bármilyen elmarasztalást a videóért. Ezt fényesen jelzi a választási bizottság elnökének első reakciója, hiszen Dmitrij Reut szerint „senki sem sértette meg a választási törvényt”.

A Duma másik alelnöke, Robert Shlegel (aki szorosan kötődik a Kreml-közeli ifjúsági szervezethez, a Nashihoz) ugyanakkor megvédte a videót, mondván „az internet egy nagyon kreatív médium, így aztán nekünk is annak kell lennünk. A fiatalok értik ezeket a hirdetéseket és ez működik az interneten”.

Nem véletlen persze, hogy az Egységes Oroszország a fiatalokat próbálja megcélozni – ez az a választói réteg, ahol meglehetősen rosszul áll. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 51 százaléka szavazna a pártra, ami persze csak akkor tragikus adat, ha tudjuk, hogy egy héttel korábban még 60 százalékon (!!) álltak. Akkor viszont nagyon elgondolkodtató.

Putyin a mélyben

Ugyanezen felmérés szerint Vlagyimir Putyin miniszterelnök (aki jövőre indul az elnökválasztáson és nem sok emberben van kétely, hogy meg is nyeri azt) népszerűsége 61 százalékon áll – amit persze egy demokráciában bármely vezető megirigyelhetne, de nem a két cikluson már keresztül korábban már államfőként működő Putyin, aki általában 80 százalék körül szokott állni. (Csupán az összehasonlítás végett: utoljára akkor volt ilyen népszerűtlen, amikor 2000 augusztusában, első elnöki periódusa elején elsüllyedt a Kurszk atom-tengeralattjáró, és amikor erősen kritizálták, hogy lassan reagált a válsághelyzetben.)

Bár sok kérdés továbbra sincs bennünk azzal kapcsolatban, hogy az Egységes Oroszország és Vlagyimir Putyin is megnyeri majd a maga választását, arra azért kíváncsiak vagyunk, a politikában is működik-e a szex.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Fent vagyunk a Twitter-en is további érdekességekkel