Ez lesz a XXI. századi Nagy-Britannia első meghatározó társadalmi eseménye. Mégis a kínaiak keresnek rajta.

Egy, az ország északi részén, Pekingtől pár órányi autóútra lévő gyárban nők hajolnak az üres, fehér porcelántányérok fölé és festik kézzel a megadott mintát. A kész tányéron Vilmos, leendő brit trónörökös és jövendőbelije, Kate Middleton látható. Ízlésesnek talán csak némi elszántsággal nevezhető a kész állapotban zöldes tányér, melynek közepén egy szívben látható az ifjú herceg és leendő hitvese.

De nem is az ízlés itt a legfőbb kérdés, hanem a pénz. Mégpedig rengeteg pénz. A sorokban ülő asszonyok fejenként és naponta 10 fontot (alig több mint 3000 forintot) keresnek, ami nyugati szemmel nézve nevetséges összeg, ám Kínában (a rendelés kiemelt fontosságára való tekintettel) még így is a duplája egy átlagos porcelángyári keresetnek.

Összehasonlításképp: a kész tányér darabját 1 azaz egy fontért veszi át a megrendelő. Azt már elképzelni sem szeretnénk, hogy mennyiért fog ugyanaz a „kézzel festett kínai porcelán” tányér elkelni mondjuk London belvárosában idén tavasszal.

Teljesíthetetlen rendelés

Márpedig a rendelés fontos, hiszen hatalmas mennyiségről van szó. A brit fél eredetileg 100 ezer darabot gyártatott volna, de a gyár egyszerűen képtelen volt ekkora mennyiséget legyártani, így végül a felében maradtak.

A Tangsan Hengrui gyár az országon belül sem kispályás. Százezerszám készülnek itt a különböző porcelántárgyak, melyek aztán Európában és Amerikában, vagy éppen a jómódú kínaiak körében találnak végső gazdára.

A vállalat gyártja a Hu Csin-tao kínai elnök képével díszített (természetesen vörös) tálakat is, melyeket aztán a Kommunista Párt használ reprezentációs célokra. De készül itt a Népi Felszabadító Hadsereg logójával ellátott ajándék is csakúgy, mint (talán az új időket jelezve) az egyik híres kínai tévébemondó arcmásában díszelgő darab.

A vállalatot tíz éve alapította egy hölgy, és ma már évi 2 millió fontos forgalmat bonyolít le, 300 alkalmazottal.

Ha a britek esetleg aggódnának a kínaiak tapasztalatlansága miatt, erre semmi okuk. Nem Vilmos és Kate esküvője ugyanis az első királyi frigy, melyre ők gyártják a porcelán csecsebecséket. Itt készült az a hatalmas tányér is, melyet Viktória svéd koronahercegnő kapott ajándékba az esküvőjére.

Sok kínai cég jár jól

Természetesen nem a Tangsan Hengrui az egyetlen kínai cég, amely jó üzletet lát a brit királyi frigyben. A különböző kisebb-nagyobb vállalatok szakmányban gyártják a királyi bögréket, plüssmacikat, sőt, még az eljegyzési gyűrű másolatát is.

Így aztán hiába van Kína a világ másik felén, és hiába annyira brit is a királyi esküvő, a nagy pénzből a kínai cégek is alaposan részesülnek.