A Forbes Top10-es listájára 2 millió dollár alatt fel sem lehetett kerülni, de az első három magasan kiemelkedik a mezőnyből. Az is kiderült, hogy a csúcs nem a csitriké.

Immár hagyományosan idén is nyilvánosságra hozta a Forbes magazin a legjobban kereső topmodellek tízes listáját. Majd levonunk a végén következtetéseket is, most lássuk a krém krémjét – fordított sorrendben!

10. Candice Swanepoel (2 millió dollár)

Rögtön egy újonccal nyitunk (fenti képünkön), a 22 éves dél-afrikai szépség a Victoria's Secrettől kapott szerződésének köszönhetően kerülhetett a legjobbak közé. A szakma véleménye szerint ő lehet a következő igazi nagy topmodell.

9. Natalia Vodianova (4 millió)


Az immáron színészként (az Albert Cohen 1968-as regényéből készült Belle du Seigneur című alkotás az orosz szépség főszereplésével a tervek szerint jövőre kerül a mozikba) és műsorvezetőként (ő volt a 2009-es moszkvai Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjének társműsorvezetője) is szárnyait bontogató 29 éves Vodianova 2007 óta folyamatosan a Top10-ben szerepel, mi több, ezen idő alatt egyszer sem keresett évi 4 millió dollárnál kevesebbet. Tavaly a Guerlain parfüm kampányarcaként sikerült e határ fölé tornásznia bevételeit.

8. Carolyn Murphy (4,3 millió)


Az amerikai Carolyn Murphy és az Estée Lauder kapcsolata immár tíz évre nyúlik vissza. Az immáron 37 éves modell már talán túl van a zeniten, de még így sem kell szégyenkeznie. Amíg a (meglehetősen jól fizető) Estée Lauder kapcsolat él, addig neki mindig lesz mit kenni a kenyérre. (Már ha egyáltalán ehet kenyeret…)

7. Lara Stone (4,5 millió)


A holland szépség nem aprózza el, olyan márkákhoz adja az arcát és a testét, mint a Calvin Klein, a Cavalli, a Max Mara és a Levi's. Gyönyörű példája annak, hogy minden apró hibából előnyt lehet kovácsolni. Lara Stone védjegye például az, hogy a két metszőfoga között akkora rés van, hogy egy ZIL simán megfordulna közte. Ennek ellenére (vagy részben éppen ezért) ő látható például a Karl Lagerfeld jegyezte idei Pirelli-naptáron.

6. Daria Werbowy (4,5 millió)


Egy újabb Pirelli-lány, akit ráadásul Josh Hartnett színésszel is összehoztak, ám a lengyel származású Daria nem ennek köszönhetően került fel a tízes lista középső harmadába, hanem a tavaly májusban megkötött Lancôme-szerződésnek köszönhetően. Emellett olyan márkákat képvisel a 27 éves modell, mint az YSL és a Hudson Bay.

5. Alessandra Ambrosio (5 millió)


A brazil modell már 15 évesen a szakmában volt, jelenleg a Victoria’s Secret egyik arca. Meg sem próbáljuk felsorolni reklámmegjelenéseit, inkább csak pár érdekességet osztunk meg róla. Egyrészt amikor először New Yorkba érkezett, Gisele Bündchen adta neki kölcsön a lakását, és Adriana Lima tolmácsolt angolra. Ennyit a kegyetlen konkurenciaharcról. (A brazilok a jelek szerint összetartanak.) A másik érdekesség, hogy 11 éves korában plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, visszasimították meglehetősen nagy, elálló füleit. Két évvel később komplikációk léptek fel, amiken szerencsésen túljutott, de azóta harcos ellensége a plasztikának.

4. Adriana Lima (8 millió)


A jövő hónapban 30. születésnapját ünneplő Adriana Limával több szempontból is ugrunk egy (vagy két) kategóriát. Ismertségben mindenképpen, hiszen a fentebb említett, szintén brazil modell nevét már alighanem a legtöbb olvasó ismeri, az is, akit különösebben nem érdekel a divatvilág. Másfelől a 8 millió dollár jelentős emelkedés a lista 5. helyéhez képest, ez persze nem is csoda, hiszen Adriana Lima olyan márkákat reklámozott, mint a Victoria's Secret, a Loewe és a Givenchy. A világ anno a fenti reklámfilm kapcsán ismerte meg.

3. Kate Moss (13,5 millió)


Kate Moss egy legenda. A 37 éves angol modell megjárta már a csúcsokat (a 90-es évek második fele jórészt róla szólt a divatvilágban) és a poklot is (a 2000-es évek közepén inkább a botrányaival, mintsem munkájával került a lapok címoldalára), és most megint a csúcs közelében jár. A 13,5 millió dollárt tavaly már nem csupán modellkedésből, hanem saját divatmárkája felfuttatásából sikerült összehoznia, azaz az elmúlt években az üzletasszonyi szerepben is egyre sikeresebb.

2. Heidi Klum (20 millió)


A lassan két évtizede a pályán lévő Heidi Klum még mindig a legtöbbet keresők között van, de – hasonlóan Kate Mosshoz – már az ő bevételeinek jelentős része is inkább az üzleti életből érkezik. A színészkedés és a műsorvezetés sem áll távol tőle.

1. Gisele Bündchen (45 millió dollárt)


Semmi meglepő sincsen Gisele Bündchen első helyében, hiszen a brazil szupermodell külön kategória a szakmában. Immár hatodik éve folyamatosan ott van az élen, a csúcsmárkák verekednek azért, hogy hirdesse őket. Magánélete is rendben van, korábban Leonardo DiCaprióval járt, aztán Tom Brady felesége lett, egy másfél éves kisfiú édesanyja. Nem mellékesen pedig a 2000-es évek vitathatatlan topmodellje.

Nem értünk a divatszakmához, okoskodni sem nagyon szeretnénk, de azért az feltűnő, hogy a 3 legjobban kereső hölgy közül ketten már elsősorban nem a modellkedéssel keresik meg a betevőt, hanem belefolytak az iparág üzleti részébe. Talán ennek is tudható be, hogy a csúcs finoman szólva sem a tinik hitbizománya: a dobogóra csak 30 fölötti nők fértek fel, mi több, Kate Moss és Heidi Klum is közelebb van a negyedik X-hez.

Így aztán talán már az is érthető, miként lehet ekkora szakadék a legmenőbb 3-4 modell és a többiek között…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! AkiTwitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!