A mexikói Carlos Slim 53,5 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere. Vessünk közösen egy pillantást hétköznapjaira, otthonára és életfilozófiájára!

A 71 éves Carlos Slim a Forbes listáján tavaly vette át a vezetést az 53 milliárd dolláros vagyon fölött rendelkező Bill Gatestől és lett 16 év után az első nem-amerikai listavezető. A mexikói üzletember hatalmas vállalatbirodalommal büszkélkedhet, vagyonát elsősorban a telekommunikációnak köszönheti (az övé az Egyesült Államokban káprázatos sikert befutott Amércia Móvil mobiltársaság, jórészt e cég sikerének köszönheti, hogy lehagyta a Microsoft emblematikus alakját).

Carlos Slim azonban nem csak a telekommunikáció terén nagyhatalom Mexikóban: bankjai, bányái, építőipari cégei, éttermei, nyomdái, biztosítótársasága is van. Kritikusai szerint sok területen monopolhelyzetet teremt, gátlástanul felnyomva az árakat és aránytalanul jól járt az állami vállalatok privatizációjakor. Támogatói szerint viszont klasszikus üzletember, akinek egyszerűen jó szeme van az alulértékelt vállalatokhoz.

Nem tud nem keresni

Befolyása hatalmas: az a mondás járja, hogy egy átlagos mexikói egy Slim tulajdonában lévő áruházban vásárolt ágyban ébred, a kenyeret egy Slim tulajdonában lévő pékségben veszi, és egy Slim által biztosított autóban jut el a munkahelyére. Barátait egy Slim kezében lévő mobilcég telefonján és hálózatán hívja, ebédelni Slim egyik éttermében ebédel és utána a Slim terjesztette cigarettát szív el. Még ha ez kis túlzás is, jól mutatja, kiről is van szó.

Ugyanakkor Carlos Slim nem átlagos milliárdos, amennyiben autóját maga vezeti, hat hálószobás házban él, nem érdeklik az óriásjachtok és a kastélyok a világ különböző pontjai. Órája milliárdos mércével mérve egyszerű, sima bőrszíjjal, és öltönyén, cipőjén is látszik a jómód, de semmi több. (Képeket ide kattintva nézhet meg!)

Imádja viszont a drága kubai szivarokat és a szépművészetet. Előbbiből egy humidorral mindig van az asztalán, utóbbiból nemsokára kiállítás nyílik egy vadonatúj múzeumban. Lesz mit közszemlére tenni, hiszen például irodája falain is Van Gogh-, Renoir- és El Greco-festmények láthatók. Háromszáznyolcvan darabból álló gyűjteménye a legnagyobb a világon magánkézben.

Zene és sport

Carlos Slim az autóban musicalt (mondjuk az Evitából, Sarah Brightman előadásában a Don’t Cry For Me, Argentina-t) vagy 70-es évekbeli mexikói zenét (a Los Bukis együttest) hallgat szívesen.

Az üzletember imádja a baseballt és az amerikai focit, még mindig a tulajdonában van a szülői ház, ahol ugyan nem lakik senki, de tökéletesen karbantartja és a család néha, jelesebb eseményeken elzarándokol oda. Legutóbb a legidősebb, 43 éves fiú októberi esküvőjét követően készültek ott a fotók.

Carlos Slim nem használ számítógépet, jegyzetfüzetbe jegyzi le a legfontosabbakat. Egyébként is imádja a régi dolgokat, 40-es évekbeli rádiót, vagy egy fa boros-szekrényt, ami eredetileg Porfírio Diaz mexikói elnök tulajdonában volt a XIX. század végén.

Az özvegy üzletember 1999-ben veszítette el feleségét, akivel hat gyermekük született. Carlos, Marco Antonio, Patrick, Soumaya, Vanessa és Johanna mind a család különböző vállalatainál dolgoznak.

Világsztárok a megnyitón

Carlos Slim február végén adja át a nagyközönségnek a felesége után Soumayának elnevezett múzeumot. A megnyitó igazi sztárparádé lesz, az összes latin-amerikai ország vezetőjét meghívták, és a várakozások szerint jelen lesz Larry King tévés, Gabriel García Márquez író, Oscar de la Renta divattervező, Felipe González volt spanyol államfő, Carlos Slim személyes barátai a Rothschildok és az üzletember reményei szerint Bill Clinton volt amerikai elnök, akivel több közös jótékonysági kezdeményezésük is van (képünkön).

„Amikor az ember összevásárol egy kollekciót, kötelessége kiállítani. Meg kell osztania másokkal. Amikor elkezdtem műtárgyakat vásárolni, a mexikói múzeumokban alig volt európai alkotás. Ritkán előfordult, hogy egy-egy kiállítás eljött ide is, de ez csak nagyon kis részét adta a kiállított tárgyaknak. Így kezdtem el európai műtárgyakat vásárolni. Akkor még az árak is nagyon mások voltak – nem úgy mint most, amikor elképzelhetetlen drágaság van” – nyilatkozta Carlos Slim.

A múzeumban 66 ezer műtárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők, olyan alkotóktól, mint Cézanne, Renoir, Van Gogh, Matisse, Leonardo da Vinci és még sorolhatnánk. A tárgyak összértéke a múzeum igazgatója szerint 700 millió dollár körül van.

Végezetül 7 dolog, amit érdemes tudni Carlos Slimről

1. Ő az első Forbes-listavezető egy fejlődő országból

2. Mexikói cége, a Telmex a vezetékes telefonvonalak 80 százalékát fedi le.

3. Megmentette a csődtől a The New York Timest. A vállalatban 6,9 százalékos tulajdonrésszel bíró mexikói üzletember 250 millió dollárt adott a kiadónak a veszteségek fedezésére. Egy ideig pletykálták, hogy megveszi a lapot, de végül erről letett.

4. Kedvenc baseball-csapata a New York Yankees.

5. Vagyona megegyezik a mexikói GDP 7 százalékával. Ha ugyanezt az Egyesült Államokban sikerült volna elérnie, akkor vagyona elérné a 909 milliárd dollárt és az övé lenne az Alcoa, a Phillip Morris, a Sears, a Best Buy, a TGIFriday's, a Dunkin' Donuts, a Marriott, a Citibank, és a JetBlue.

6. A család libanoni eredetű. Apja, Julian Slim Haddad 1902-ben vándorolt be Mexikóba a sorkötelezettség elől menekülve. Carlos Slim nem a semmiből indult: apja (aki meghalt, amikor Carlos 13 éves volt) meglehetősen sikeres ingatlanfejlesztő volt és importtal is foglalkozott. Érdekesség, hogy anyai ágon is libanoni származású.

7. Híresen takarékos (hadd ne mondjuk, fogához veri a garast). Mint már írtuk, harminc éve ugyanabban a hat hálószobás házban él, saját hálószobája nem nagyobb egy hotelszobánál és autóját a Mexikóban igencsak elterjedt emberrablások ellenére maga vezeti.