A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncát, az amerikai Walmartot azzal vádolják, hogy 24 millió dollárnyi kenőpénzt használt fel a mexikói terjeszkedéshez. A tét nagy.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A Walmart áruházlánc Amerika legnagyobb vállalata. Tavaly annyi pénzt hagytak nála a vásárlók, mint amennyit az Egyesült Államok a fiatalok és az idősek egészségügyi ellátására költött. Ha ország lenne, övé lenne a világ 25. legnagyobb gazdasága.

Az áruházlánc 2010-ben 421 milliárd 849 millió dollár értékben adott el termékeket a vásárlóknak, ami (csak a vicc kedvéért átszámolva, noha nem vicces) 78 ezer 885 milliárd 763 millió forint.  (Összehasonlításképp: a magyar költségvetés nagyságrendileg 17-18 ezer milliárd forint.)

Volt vezető vádol

Nem akármilyen vállalatról van tehát szó, így az ellene most felhozott korrupciós vádak súlya is ennek megfelelően hatalmas. Különösen, hogy nem akárki vádol, hanem a cég mexikói leányvállalatának volt ügyvezetője (2004-ig dolgozott ebben a beosztásban), Sergio Cicero Zapata, aki nem kevesebbet állít, mint hogy személyesen segített megszervezni a megvesztegetéseket.

A 24 millió dollár (amit általában borítékokban osztogattak szét) arra kellett, hogy a hivatalok a Walmartnak megfelelő döntéseket hozzanak a földek besorolásánál, a környezetvédelmi díjak csökkentése érdekében benyújtott kérelmek esetében és megszerezzék a szomszédos vezetők jóváhagyását.

Az ügy már csak azért is érdekes, mert az utóbbi bő évtizedben a Walmart elképesztő gyorsasággal terjeszkedett Mexikóban is, ahol immár 2099 üzlete van. Ráadásul az Egyesült Államok déli szomszédja az óriásvállalat külföldi terjeszkedésének első (ezért stratégiailag is nyilván kiemelten fontos) pontja.

A cég is elismeri a vizsgálat tényét

A hétvégén kiadott közleményben a cég elismeri, hogy már zajlik a hivatalos vizsgálat, és mentve a menthetőt, azt is elismerték, hogy nagyon komolyan veszik az ügyet. David Tovar szóvivő ugyanakkor sietve azt is hozzátette, hogy bármilyen hasonló ügy már legalább hat éves az adatok alapján.

Kíváncsiak vagyunk, a Walmart hogyan próbál majd meg kimászni a slamasztikából, hiszen (ennyire hadd szaladjunk előre) nehezen hihető, hogy a cég legmagasabb szintű vezetői ne tudtak volna arról, hogy a mexikói leányvállalat 24 millió dollárt fizet ki korrupciós célokra.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Ön lakna ilyen épületben?

Világsztárok anno

Régi játszóterek világa

Szexbotrány az elnöki palota tetején

A világ legmagasabb tornya