Talán nem túlzás azt állítani, a földkerekség egyik legcsodálatosabb barlangja található a mexikói Chihuahua városának Naica nevű bányájában. A káprázatos természeti tüneményt tíz éve fedezték fel. 

Még 2001-ben történt, hogy két bányász egészen véletlenül felfedezte a mexikói Naica bánya eme csodálatos képződményeit. A kristályok több százezer év óta fejlődtek a mélyben. Most tudósok azon dolgoznak, hogy meggyőzzék a mexikói kormányt: kérelmezze az Unescónál a világörökségi bejegyzést.

A neves spanyol fotós, Javier Trueba által készített képeken (melyekből itt láthat még többet) jól látszanak a méretek, hogy milyen elképesztően nagy egyik-másik kristály (egyébként akár 11 méter magasak is lehetnek). Arra egyelőre még nem sikerült rájönni, miért vettek fel ilyen alakzatot a képződmények.

Naica mellett a bányászat hosszú múltra tekint vissza, ám az igazi nagyüzem 1975 után indult be, amikor egy meglehetősen nagy területet lecsapoltak. Ezt követte negyedszázaddal később a már említett két bányász felfedezése.

Érdekesség, hogy a tudományos vizsgálatokat a hőség hátráltatja leginkább. Ugyanis a barlangrendszertől nem messze fakad egy forró forrás, amitől a barlangokban olyan hőség van, hogy az ember 10 percnél tovább nem bírja elviselni.

Ez tényleg egyike a világ csodáinak” - mondta Juan Manuel Garcia-Ruiz spanyol geológus, hozzátéve: „A kristályokra sokkal jobban kellene vigyázni. Igazán csodálatosak, de úgy látom, Mexikóban még mindig akadnak olyanok, akik nem tudják, milyen fontos lenne a lehető legjobban megőrizni őket”.

Éppen ezért tudósok egy csoportja (élükön Juan Manuel Garcia-Ruizzal) most arról próbálja meggyőzni a mexikói kormányt, hogy kérelmezze az ENSZ-nél: a barlangokat vegyék fel a Világörökségek listájára. „Naica egyedülálló, annak az esélye, hogy még egy ilyet találunk a Földön, nagyon kicsi” - érvelt Juan Manuel Garcia-Ruiz.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

Amennyiben tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Szédítő mélységek, káprázatos épületek

A pizzás doboz csodálatos története

Zseniális képek Photoshop nélkül