Ez itt Gazdagisztán, a csúcsmilliárdosok hona, olyan hely, melyről egy átlagember legjobb esetben is csak álmodozhat. Legyen az 120 szobás kastély, vagy saját szigeten található kéjlak, egy dolog közös bennük: a számunkra elképzelhetetlen luxus.

Bár egyre több ország ad milliárdosokat a Forbes amerikai gazdasági magazin toplistájára (idén éppen az angolul Bric-nek rövidített Brazília, Oroszország, India, Kína négyes tört jelentősen előre), azért a leggazdagabbak még mindig az Egyesült Államokban élnek. A lista első öt helyezettje közül három amerikai (Bill Gates a 2., Warren Buffett a 3., míg az Oracle-vezér Larry Ellison az 5.).

A gazdasági válság ellenére (vagy talán éppen azért) egyre jobban elkülönül az igazán gazdagok és a nagy átlag lakhelye. Éppen a Forbes állított össze tavaly egy olyan listát, amelyben az átlagos ingatlanárak alapján rangsorolta az Egyesült Államok városait. A 10 legdrágább irányítószám közül 4 Los Angeles, 4 New York City, 2 pedig San Francisco közelében található.

A legdrágább település a kaliforniai Duarte, ahol egy ingatlan (például a fenti képen szereplő) átlagosan 4 millió 276 ezer dollárba (és némi apróba) kerül. (Nem mintha értelme lenne forintosítani, de a vicc kedvéért: ez mintegy 900 millió forint.) Talán pontosabb képet kapunk az összeg nagyságáról, ha úgy fordítjuk le: egy átlagos amerikai családnak egy ilyen ingatlan megvásárlásához 86 éven keresztül az összes éves keresetét félre kellene tennie.

A hely különlegessége, hogy hiába a legdrágább az Egyesült Államokban, messze nem csak szupergazdagok lakják: egy átlagos háztartás jövedelme itt alig több mint évi 50 ezer dollár, ami alig ezer dollárral haladja meg az amerikai átlagot.

Talán nem is meglepő, de a második helyezett is kaliforniai, Athertonba is csak az próbáljon meg költözni, akinek erre van legalább 4 millió dollárja (a fenti képen látható ház például ennyibe kerül). A harmadik helyezett (minő meglepetés!) még mindig Kaliforniában van, Rolling Hills már jóformán szegénynegyednek számít, hiszen egy vityilló már rongyos 3,9 millió dolláros átlagáron megszerezhető.

A kaliforniai dobogósokat a New Jerseyben fekvő Alpine követi, nem sokkal lemaradva, az igaz, hiszen akinek annyira tetszik a település, hogy szíve szerint odaköltözne, jobb, ha visz magával 3,8 millió dollárt, átlagosan ennyibe kerülnek ugyanis ott az ingatlanok (mint a lenti is). Az árat nyilván megdobja, hogy a Hudson folyó túlpartján ott figyel New York City…

Összességében az átlagos amerikai gazdagisztáni otthon 3 millió 634 ezer 545 dollárba kerül (ez a 10 legdrágább település átlaga), amit bármely átlagos amerikai család megengedhet magának, aki hajlandó minden bevétele 30 százalékát erre fordítani a következő 243 évben (ja, és talál egy pénzintézetet, amely ezt megfinanszírozza…).

Nem szép dolog tőlünk, de itt most véget vetünk az első résznek. Viszont már csak egyet kell aludni, és megmutatjuk azt is, hogy konkrétan melyek a legdrágább ingatlanok az Egyesült Államokban. Ízelítőül csak annyit: az első helyezett annyiba kerül, mint 888 átlagos amerikai otthon együtt. És még egy jó hír: ha valamelyik kedves olvasót érdekelné a dolog, akkor ráadásul eladó…

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott szeretne követni minket, azt is megteheti.)