A mai posztban ismét Gazdagisztánba látogatunk. Ezúttal a legdrágább órákat próbáljuk meg bemutatni. Belépés csak erős idegzetűeknek, mert olyan órákat és árakat látnak majd, amelyek megtekintése erős élettani hatásokkal járhat. Mi szóltunk!

Több korábbi posztban is foglalkoztunk már a felső tízezer (felső ezer?) életkörülményeivel. Például bemutattuk, hol laknak Amerikában az igazán gazdagok (fel sem tételezzük, hogy van olyan, aki nem olvasta, ha mégis, akkor ide kattintva pótolható eme hiányosság), meglátogattuk New York legdrágább ingatlanát, és utánanéztünk, hova menekülnek a sztárok, de írtunk már arról is, hogy miként partiznak a milliárdosok.

Ma egy egészen különleges részletet vizsgálunk majd meg: a világ legdrágább karóráit. Az órák gyűjtése lehet hobbi, befektetés, vagy éppen dinasztikus kérdés is. Most olyan órákat mutatunk be, melyek mind a három esetre alkalmasak, de nem ámítjuk azzal a Mélyentiszteltet, hogy ha ma elkezd félretenni, akkor hamarosan boldog tulajdonosa lehet valamelyik darabnak.

A lélektani határ alatt...

Már csak azért sem, mert a képzeletbeli Top 10 utolsó, tizedik helyén szerénykedő (nekünk legyen mondva…) Breguet 1907BA/12 zsebóra is 734 ezer amerikai dollárba kerül. (Az egyszerűség kedvéért érdemes 200 Ft / $ árfolyammal számolni, mi inkább nem hergeljük magunkat és Önöket azzal, hogy átváltjuk forintra.)

A lista 9. helyén a Blancpain 1735, Grande Complication fantázianevű darab található, csekély 800 ezer dollárért már haza is lehet vinni a krokodilbőr szíjjal felszerelt, egyébként a maga 740 darab alkatrészével minden idők egyik legbonyolultabb óraszerkezetének számító darabot. Nyolcadik helyezettünk 860 ezer dollárba kerül, és ő a Louis Moinet Magistralis. Értékét nem a 18 karátos arany adja (ez jóformán kötelező ezen a szinten), hanem az, hogy kétezer éves, a Holdról származó meteoritból készült. Márpedig abból viszonylag szűkösek a készletek…

...és felett

A 7. helyezett az első olyan óra, ami átlépi a (nekünk mindenképpen) lélektaninak számító 1 millió dolláros határt, pontosabban éppen ennyibe kerül a Hublot Black Caviar Bang fantázianevű darab. Az óra különlegessége (és drágaságának egyik oka) az összeszerelés hihetetlen munkaigénye. Egy darab összerakása 2000 munkaórát (durván 40 hetet) igényel, ami finoman fogalmazva sem kevés, és akkor a szinte kötelező 18 karátos fehéraranyról vagy a 322 apró drágakőről nem is beszéltünk.

A 6. helyen egy különleges nevéhez méltóan különleges kinézetű (és árú) óra található, a Chopard Super Ice Cube (a fenti képen látható). Az 1.1 millió dolláros darab valóban úgy néz ki, mint egy jégkocka. Nem véletlenül, az összesen 66 karátnyi drágakő csillogása jeges rémülettel tölti el szerény blogunk szívét (hogy a mai napra rendelt képzavar is meglegyen…).

5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon

A lista első öt helyezettjének kiemelt figyelmet szentelünk. Az 1.3 millió dollárba kerülő Patek Philippe 688 darabból áll, ami egyben azt is jelenti, hogy ez a típus a cég történetének legbonyolultabb karórája. Egyben az első, amely tokjának mindkét oldalán számlappal rendelkezik, és a teljes éjszakai égbolt látható a hátlapon. A szerkezet mutatja a csillagok mozgását, a hold pályáját, a holdfázisokat, és a csillagászati idő óráit és perceit.

Az órából évente összesen két darabot gyártanak, az egyik hagyományosan platinum, a másik arany.

4. Vacheron Constantin Tour de l’Ile

Ha már a bonyolult szerkezeteknél tartunk, a 1.5 millió dollárba kerülő Vacheron Constantin Tour de L’lle állítólag a legkomplexebb óra, amit valaha ember alkotott. Összesen 834 részből áll, összeszerelése 10 ezer munkaórát (azaz egy ember teljes egy évi munkáját) igényli. Nem csoda, hiszen az elején és a hátán is van egy óralapja. Összesen 7 darabot készítettek belőle.

3. Patek Philippe’s Platinum World Time

A dobogó harmadik fokára egy hatalmas pénzbeli ugrással egy újabb Patek Philippe darab került. Az óra 2002-ben egy ideig a világ legdrágábbja volt, amikor egy aukción 4 millió dollárt adtak érte. Egyik különlegessége, hogy 24 időzónát mutat, mi több, azt is megmutatja, hogy az egyes zónákban éppen éjszaka vagy nappal van. (Speciel ezt az internet ingyen is megmondja, de ne kötözködjünk!)

2. Patek Philippe’s Supercomplication

Ezüstérmesünk mi más is lehetne, mint egy Patek Philippe. A 18 karátos aranyból készült zsebórát 1932-ben rakták össze, pontosabban ekkor fejezték be, hiszen az elkészítése 4 teljes évig tartott. Első tulajdonosa egy New York-i bankár, ifj. Henry Graves volt. Az árát egy 1999-es árverésen tornászta fel a szerencsés vevő egészen 11 millió (!!!) dollárig.

1. 201 karátos Chopard, 201 karát

A világ legdrágább órája 25 millió dollárba (leírjuk betűvel is: huszonötmillió dollárba) került. Ehhez képest a Kívül tágasabb szerény véleménye szerint meglehetősen giccses, de ez csak magánvélemény… Szóval ezen a 25 millió dolláros darabon három hatalmas, szív alakú gyémánt található. Az egyik egy 15 karátos rózsaszín, a másik egy 12 karátos kék, míg a harmadik egy 11 karátos fehér gyémánt. Mindemellett még van egy pár gyémánt rajta, összesen 163 karátnyi, így jön ki a végén (legalábbis reméljük, matekból sosem voltunk erősek…) az összesen 201 karát, amiről az óra a nevét is kapta.

(Egyébként kétszer összeadtuk és jelentjük: kijött a 201 karát.)

Töredelmesen bevalljuk, nem vagyunk óraszakértők (az esetlegesen elkövetett hibákért ezúton is elnézést, szívesen várjuk az esetleges javításokat a kommentekben), így aztán különösebb következtetéseket sem szeretnénk levonni. Egy biztosnak tűnik: az óraárveréseket egyelőre nem nagyon látogatjuk majd…

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)