Nem csak Magyarországon tombol a kánikula, hasonló a helyzet Nagy-Britanniában is, ahol most és a következő napokban melegebb van és lesz, mint Észak-Afrikában, vagy a Földközi-tenger környékén.

Míg Magyarországon azért nem olyan meglepő június elején a nagy meleg, a briteknél az elmúlt tíz évben tapasztalt hőségek ellenére (minden idők legnagyobb melegeit ebben az időszakban mérték) még mindig komoly sokkot okoz egy-egy kánikulai időszak.



A lapok persze azonnal összehasonlító adatokat tesznek közzé, így például kiderül, hogy a napokban Nagy-Britannia legmelegebb részein nagyobb hőség lesz (28 C) mint például Marokkóban (27 C), Mallorcán (24 C) vagy éppen Isztambulban (23 C).

Aztán azt is előkaparták, hogy márciusban Anglia középső részén az átlaghőmérséklet 10,3 C fok volt. Ez az adat akkor kap különös jelentőséget, ha tudjuk, hogy ennél melegebb átlagot az év ezen időszakában még sosem mértek ezen a területen. Ha azt is hozzátesszük, hogy a jó britek 1659 (!!) óta rendelkeznek adatokkal, akkor mindez még nagyobb jelentőségű mondat.

Csupán az érdekesség kedvéért: a korábbi legmelegebb tavaszt 1893-ban mérték (10,2 C), egyébként ez volt az az év, amikor Sir Arthur Conan Doyle hidegre tette (hogy stílszerűek legyünk...) legnevesebb hősét, Sherlock Holmest.

1911, a legendás év

Idén száz éve egyébként, hogy Nagy-Britannia a modern kor első igazán súlyos, talán nem túlzás azt állítani: katasztrofális hőséghullámát elszenvedte. A rendkívüli meleg július elején kezdődött és egészen elképesztő módon két és fél hónappal később, szeptember közepén ért véget.

A jelenség rendkívüliségéről csak annyit, hogy Nagy-Britanniában már az is különlegesnek számít, ha nyáron egy vagy két hétig tartósan napsütéses, jó idő van, a szárazságról nem is beszélve.


1911-ben azonban július 17-én már 27 fokot mértek három nappal később pedig hivatalosan is ki kellett hirdetniük a szárazságot (és minden ezzel járó különleges intézkedést), miután akkor már huszadik napja nem esett egy csepp eső sem. A hőség csúcsán, július végén nem ritkán bőven 30 C fölötti értékeket mértek, megdöntve minden korábbi rekordot.

Ez az időjárás folytatódott egész augusztusban, mi több, még szeptember elején is több helyütt mértek 32-33 C körüli hőmérsékletet.

Borzalmas szárazság

Eközben a szárazság miatt sok helyütt szinte katasztrofális helyzet alakult ki. A fű kiszáradt, így a gazdák nem tudtak enni adni a teheneknek, aminek következtében a csillagokig emelkedett a tej ára. A kutak ki-, a fák meg elszáradtak – ezek Nagy-Britanniában szinte elképzelhetetlen jelenségek voltak addig.

A hőség és a szárazság következtében egészen elképesztő intézkedéseket kellett bevezetni. Drasztikusan megváltoztatták például a munkaidőket. A nagy hőség miatt például a lancashire-i kőbányákban a munkakezdést előrehozták hajnali fél 5-re (!!) és dél körül végeztek is, így próbálva elkerülni a nap legmelegebb időszakát.

A hőség miatti halálesetek olyannyira mindennapossá váltak, hogy a szenzációhajhászással legkevésbé sem vádolható The Times külön halálozási rovatot indított „Hőséghalálok” címmel. Ráadásul a meleg közvetett módon is sok ember vesztét okozta, például azzal, hogy a megolvadt aszfalt miatt megnőtt a közúti balesetek száma.

Megromló ételek, sztrájkok és a drámai megoldás

A párás melegben a szokásosnál gyorsabban romlott meg az étel és problémák akadtak a szennyvízhálózattal is. Augusztusban megkezdődtek a hőségsztrájkok, a londoni Victoria és Albert kikötőben például mind az ötezer munkás egyszerre hagyta abba a munkát az elviselhetetlen körülmények miatt, aminek következtében gyakorlatilag megbénult a teherforgalom a környéken.

A megoldás ugyanolyan brutálisan érkezett, mint amilyen durva a megelőző két és fél hónap volt: szeptember 11-én egy nap alatt 20 C-ot zuhant a hőmérséklet és megérkezett a szokásos eső is – és egy ország fellélegzett.

Az itt látható képgalérián nem csupán 1911-ből láthatnak felvételt, hanem az elmúlt 100 évet végigkövetve jól látható, a különböző korokban miként próbáltak a britek megbirkózni a hőséggel.

Reméljük, most egy hűs szobában (vagy minimum vízparton) ülnek! Jó szórakozást a képekhez!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!