A mexikói drogbárók a jelek szerint nem csupán kokaint importálnak az Andokból, hanem szépségkirálynőket és modelleket is – barátnőnek.

A héten egy feltételezett maffiavezér társaságában letartóztatott Juliana Sossa 2008-ban nyert meg egy kolumbiai szépségversenyt. A dolog iróniája, hogy alighanem a 25 éves nő vezette akaratán kívül nyomra a rendőrséget, amikor a Facebookra kitette, hogy a Mexikóváros melletti Bosques de Chapultepecben él. Mivel a rendőrség már korábban feltételezte, hogy a szépség a csak „El J.J.”-ként becézett Jorge Balderas Garza barátnője, nem volt nehéz dolguk.

A kábítószer-kereskedelem mellett a rendőrség azzal is gyanúsítja El J.J.-t, hogy ő lőtte fejbe Salvador Cabanas paraguayi futballistát tavaly január 25-én egy mexikóvárosi éjszakai bárban. Bár a paraguayi válogatott egyik legnagyobb sztárja életben maradt, karrierjének befellegzett.

A Nyúl nője

Még novemberben a rendőrség letartóztatott egy másik szépséget is. A szintén kolumbiai Juliana Lopez Aguirrét a Nyúl ragadványnéven ismert Harold Mauricio Poveda mellett kapcsolták le. A rendőrség szerint a nő közvetített a mexikói kereskedők és a kolumbiai termelők között.

Érdekesség, hogy a modellt két évvel korábban egyszer már kis híján letartóztatták, amikor a rendőrség megrohamozta Poveda egyik házát, melyben Aguirre éppen a születésnapját ünnepelte. A híradásokban csak „narko-lak”-ként emlegetett ingatlanban volt jacuzzi (egy barlangban…), táncterem és két feketepárduc (nyilván a miheztartás végett…).

A Zabagép

De tudunk még példát hozni: az 1996-os Miss Universe, Alicia Machado (aki anno hatalmas botrányt kavart elképesztő súlygyarapodásával, a szépségverseny jogtulajdonosa, Donald Trump nemes egyszerűséggel „zabagépnek” nevezte) ellen egy védett tanú vallott, azt állítva, hogy a nő egy Geraldo Alvarez Vazquez nevű gengszter barátnője, mi több, a férfi Machado 2008-ban született lányának apja.

Mielőtt azonban arra a téves következtetésre jutnánk, hogy a mexikói gengszterek csak külföldi csajokra buknak, gyorsan eláruljuk, hogy azért hazai földön is szívesen keresgélnek. Ennek egyik ékes példája Laura Elena Zuniga, akit 2008-ban választották Miss Hispanic Americának.

Amikor még abban az évben letartóztatták, a nő azt vallotta: fogalma sem volt arról, hogy barátja a Juarez kartell vezetője. Szerencséje volt: a bíró hitt neki és szabadon engedte.