Miközben Magyarországon a népesség csökkenése jelenti az egyik legnagyobb problémát, és egész települések néptelenednek el, addig Kína éppen fordított utat jár be: milliószámra épülnek a házak, lakások – csak éppen üresen állnak. Elképesztő képek következnek!

A Kínával kapcsolatos egyik legerősebb sztereotípia (az olcsó és rossz minőségű árú mellett) a tömeg és a sok ember. Ez persze alapvetően igaz is, talán éppen ezért megdöbbentő üres utcákat, házakat – sőt, egész városrészeket látni. Márpedig a következő fotókon ez következik. 

Az ázsiai országban 64 millió otthon (lakás és ház) áll üresen. A szám európai léptékkel felfoghatatlan. Ráadásul ez tavalyi adat és azóta folyamatosan épülnek az ingatlanok szerte az országban. (Nem véletlen, hogy Kína az acél-, a cement- és a vasércfelhasználás szempontjából abszolút meghatározó erő a világban, sőt, egyes szakemberek szerint még soha egyetlen ipari társadalom sem használt fel ezekből az építőanyagokból annyit egy főre vetítve, mint a kínaiak.)

Korábban a kínai vezetés bejelentette, hogy a következő 20 évben 20 nagyvárost tervez építeni. Eközben olyan projektekről is szó van, mint egy 9 nagyvárost összefogó megapolis, amelynek lakossága négyszerese lesz Magyarországénak.

A 42 millió leendő lakos azt jelenti, hogy a Magyarország közel felét (41 600 négyzetkilométer), Nagy-London 26-szorosát (!!) kitevő területen fekvő városban négyszer annyian élnek majd, mint Magyarországon. A terület a kínai ipar szívében fekszik, ennek megfelelően, amikor létrejön, az ország gazdaságának közel egytizedét adja majd. A következő hat évben végrehajtandó 150 nagyobb infrastrukturális (közlekedési, energia, víz és telekommunikációs) beruházás összértéke eléri a 61 ezer milliárd forintot! (További részletek egy korábbi posztunkban olvashatók.)

Visszatérve az üresen álló városrészekre, a Forensic Asia Limited cég elemzője szerint ezek egy jelentős része már idén épült. „Az építőanyagokat sehova sem tartó vasutakba, elhagyatott utakba és lakatlan városokba öntik. Olyan, mintha az ember felhőkarcolók erdejében járna – és mind üres” - mondta Gillem Tulloch.

Közben már a kínai kormányhoz közel álló kutatóközpontok is arra figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb az ingatlanlufi, vannak olyan nagyvárosok, ahol az ingatlanárak 70 százalékkal haladják meg a reálisnak tartott piaci értéket.

Tavaly készült egy 35 nagyvárost (köztük például Pekinget és Sanghajt) érintő felmérés, amely azt állapította meg, hogy átlagosan 30-50 százalékkal magasabbak az ingatlanárak, mint az a piaci érték alapján indokolt lenne. (Nem értünk ugyan hozzá, mert él bennünk egy olyan sztereotípia, hogy minden ingatlan annyit ér, amennyit adnak érte, de kik vagyunk mi, hogy vitába szálljunk a Kínai Társadalomtudományi Akadémiával?)

Érzésünk szerint azért az egy elég nagy kérdés, hogy vajon mi történik, ha ne adj Isten a kínai ingatlanlufi kidurran? Vajon mekkora hatása lesz ennek a világ-, ezen belül az európai és még azon belül a magyar gazdaságra?

A saját érdekünkben is reméljük, hogy a választ sosem tudjuk meg...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!