Az orosz egykori oligarcha, Mihail Hodorkovszkij sorsa akár a 2012-ben esedékes orosz elnökválasztás kimenetelét is befolyásolhatja.

Bár nem lehet azt állítani, hogy az orosz közvélemény lélegzetvisszafojtva várta volna a Hodorkovszkij-saga újabb fejleményét (nagyjából mindenki meg volt róla győződve, hogy az egykori nagyhatalmú oligarchát, Vlagyimir Putyin ex-elnök, jelenlegi kormányfő személyes ellenségét úgyis bűnösnek mondja ki a bíróság), elemzők szerint mégis nagy lehet a tétje a büntetés mértékének. Lapozás után jönnek a részletek.

Hogyan fog a bíró tolla?

Az ítélet jelezheti ugyanis, hogy a jelenlegi elnök, Dmitrij Medvegyev vagy elődje, Vlagyimir Putyin lesz-e Oroszország első embere a következő, 2012-es elnökválasztást követően.

Mihail HodorkovszkijElemzők – így például a BBC újságírója – szerint ugyanis egy esetleges felmentő ítélet (amire ugye már nincs esély), vagy egy enyhébb büntetés (amire viszont még lehet) azt jelezheti, hogy 2012 után is folytatódhat a Dmitrij Medvegyev nevével fémjelzett enyhébb politika.

Ezzel szemben ha a bíró (akire egyébként állítólag nagyon komoly nyomás nehezedik a hatalom részéről) tolla jó vastagon fog majd, akkor az alighanem Vlagyimir Putyin erősödő befolyását, és ebből fakadóan várható visszatérését jelentheti.

Mindenki remél valamit

A jelenlegi elnök támogatói és a liberális ellenzék abban reménykedik, hogy második ciklusában Dmitrij Medvegyev még erősebben próbálja majd lerázni elődje örökségét, nem utolsósorban a Putyin-éra feltételezett KGB-s kapcsolatait (Vlagyimir Putyin korábban maga is hosszú évekig szolgálat a szovjet kémszervezetben).

A Putyin visszatérését aggodalommal figyelők attól tartanak, hogy ha a jelenlegi kormányfő visszaül az elnöki székbe, az újabb a kierőszakolt „stabilitás” hosszan elnyúló időszakát jelenti majd, ami kritikusai szerint valójában a korrupció továbbélést és gazdasági egy helyben járást jelentene.

Olcsón vette, drágán adta

Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz konszern egykori főrészvényesét és volt üzlettársát, Platon Lebegyevet azzal vádolták, hogy bűnszövetkezetben, különösen nagy értékben tulajdonított el mintegy 27 milliárd dollár értékű kőolajat, amikor 1998 és 2003 között a Jukosz saját leányvállalataitól olcsón vette meg, majd drágábban adta tovább az ásványi kincset.

A bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta. A büntetés mértékét később közlik, az ügyészség 14 év börtön kiszabását indítványozta. Jelenleg mindkét vádlott az első perben kiszabott nyolcévi börtönbüntetését tölti.

UPDATE: A bíróság közben döntött, Mihail Hodorkovszkijra 13 és fél év börtönbüntetést szabott ki, legkorábban 2017-ben szabadulhat.