Egyre többen szeretnék leélni utolsó óráikat otthon, a szeretteik körében Nagy-Britanniában, ahol az utóbbi években drámai erővel fordult meg az a folyamat, mely akkor is kórházba kényszerítette a haldoklót, ha annak semmilyen orvosi indoka nem volt.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A legfrissebb adatok szerint minden ötödik ember odahaza hunyja le örökre a szemeit a szigetországban, ami az elmúlt tíz év legmagasabb aránya. (Ami a konkrét számokat illeti: 2010-ben 102 416-an távoztak el otthon, míg 2004-ben 93 907-en, ami 18,3 százalék. Az eddigi legnagyobb szám 1999-ből származik, 108 086.)

A tanulmányt készítő londoni King's College szakemberei szerint a legtöbben a rákos betegek közül döntenek úgy, hogy odahaza szeretnék végigélni az utolsó órákat.

Mindez részben az elmúlt tíz évben lezajlott szemléletbeli változásnak köszönhető. Angliában és Walesben 1974 és 2003 között megfeleződött az otthon elhunytak száma, és ha ez a folyamat folytatódott volna, akkor 2030-ra az arány 10 százalék alá süllyed.

A felmérések szerint tíz emberből 7 otthon szeretne meghalni, miközben sokakat akkor sem engednek haza az utolsó hetekre, ha azt semmilyen orvosi indok nem támasztja alá.

Jog a megfelelő körülményekhez

A változáshoz természetesen kormányzati akarat is kellett, melyet részben éppen a korábbi felmérések erősítettek meg.

Hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van a neki leginkább megfelelő körülmények között távozni. Tudjuk, hogy ha meglennének a megfelelő körülmények, a rákos betegek többsége inkább otthon élné le utolsó napjait. Sajnos mivel nincsen elegendő ápoló, ezért ez nem mindenkinek elérhető” - mondta az egyik rákos betegeket ellátó szervezet vezetője, Mike Hobday, hozzátéve, hogy megérné kiépíteni a rendszert, hiszen a felesleges kórházi ellátás megspórolásával 160 millió fontot takaríthatnának meg évente a közegészségügyben.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Mítoszok szexről és válságról

Lehet-e egy egér rasszista?

A víz, ahogyan még sosem látta

Egy szívfacsaró döntés

Egy iszonyatos mészárlás képei

A világ, ahogyan még sosem látta