Ami Ázsia legnagyobb szórakoztató parkjának indult, mára elhagyatott, romokban álló kísértettelep lett. Pekingtől kevesebb mint egy órányi autóútra terül el annak a bizonyítéka, hogy Kínában sem minden sikertörténet.

Még 1998-ban kezdték építeni Pekingtől 45 percnyi autóútra az ázsiai Disneyworldöt, melyet megálmodói a földrész legnagyobb szórakoztató parkjának szántak. Minden emberi számítás szerint egy hatalmas sikertörténetnek kellett volna elindulnia, hiszen Kína és a Disney-birodalom házassága jóformán nem sülhetett el rosszul.

Hogy mégis így történt, annak egyszerű az oka: a helyi gazdák és a helyi önkormányzat nem tudtak megegyezni a telekárban, így az építkezést leállították.

Az addig felhúzott épületeket viszont nem bontották el, azok több mint tíz éve pusztulnak és csúfítják el a környezetet. A gazdák időközben visszatértek a földjeikre és ismét elkezdtek rajta dolgozni, miután meglehetősen biztosak benne, hogy az építtetők aligha térnek vissza a környékre – mondta a fényképeket is készítő fotós, David Gray.

Ezt el is hiszem. A biztonsági emberek teljes hiánya (ami nagyon ritka dolog Kínában) is arra utal, hogy már az építtetők is mindent odahagyva feladták az egészet” fogalmazott a fotós.

A rozsdásodó vasállványok és a lassan szétporladó beton újabb szomorú bizonyítékai a kínai építkezések pénzpocsékolásának, és annak, miként forgatják fel a helyiek életét” - tette hozzá David Gray.

A Peking melletti Disneyworld története alighanem itt véget is ért, bár az ország nem maradt Disney-park nélkül, hiszen Hong Kongban és Sanghajban is van egy. Az üzlet megy tovább...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Politikusok nyírnák ki Jeremy Clarksont

Kibukott a politikus titkos élete

Halálsoron 2

Brutális képek a kannibál jegesmedvéről

A Facebook-főnök kiszivárgott fotói