A napokban foglalkoztunk minden idők legdrágább angliai lakásával, amelyért a vevő 135,4 millió fontot fizetett, majd még rákölt(ött) 60 milliót. Most kiderült, ki a vevő, és kik a szomszédai.Pár nappal ezelőtt hosszabban foglalkoztunk azzal a lakással, amelynek már a címe is sokat elárul, ez ugyanis London egyik legelőkelőbb negyedében, a Knightsbridge-ben található, One Hyde Park nevű komplexum „A” jelű penthouse-a, amely egyébként az épület három teljes felső emeletét elfoglalja.

A lakás 135,4 millió fontba került, a vevő (akiről akkor még nem tudtuk, kicsoda) még rákölt(ött) 60 millió fontot. Így az ingatlan végül 60 milliárd forintba került.

Van mit a kohóban olvasztani…

Most fény derült a vevő személyére, aki nem más, mint Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov (természetesen a jobb oldali képen). A gazdasági életet közelről követők mellett a labdarúgás szerelmeseinek is ismerős lehet a 44 éves férfi, hiszen ő a Bajnokok Ligájában legjobb nyolc között búcsúzott Sahtar Donyeck tulajdonosa. Részt vesz az ukrán belpolitikában is, ahol parlamenti képviselőként az elnököt, Viktor Janukovicsot támogató párt parlamenti frakciójának tagja.

A Forbes legutóbbi listája szerint a világ 148. leggazdagabb emberének számító, kétgyermekes Rinat Ahmetov a bányászatban alapozta meg 10 milliárd dolláros vagyonát (azaz ez a kis befektetés aligha fogja megrendíteni a családi költségvetést), és azóta is folyamatosan terjeszkedik.

Tavaly júliusban például Metinvest nevű cége befektetett az Ilyich Iron and Steel nvű vállalatba, ezzel megháromszorozva vállalata értékét. Legújabb tervei szerint beszállna az Európába irányuló villamosenergia-ellátásba.

És íme, a leendő szomszédok!

Visszatérve az apartmanházra, az adatok szerint a vásárlók mintegy negyede a Közel-Keletről érkezett, míg harmada európai.

Íme, pár példa Rinat Ahmetov leendő szomszédjaira:

Vlagyimir Kim
A réziparban érdekelt Kazakhmys elnöke vérbeli kommunistából lett vérbeli kapitalista. (Milyen érdekes, ritka történet…) Már a kommunista időkben is a Kazakhmys első embere volt, később a Samsung helyi kirendeltségének vezetője lett. Amikor lejárt a szerződése, a kormány átjátszotta neki az állami vállalatot. Tavaly 840 millió font értékben adott el a részvényeiből, de ez nem rendítette meg a hatalmát, hiszen részesedésének értéke még mindig 2,3 milliárd font.

Mohammed Saud al Qasimi szultán
A sarjahi (Egyesült Arab Emírségek) kormány pénzügyminisztere, emellett a Continental Foods (a Dunkin’ Donuts helyi franchise-partnere) tulajdonosa.

Ray Grehan
Az ingatlanüzletben nyomuló Ray Grehan és testvére, Danny annak ellenére vásárolt be a luxusházban, hogy az utóbbi években rájuk is (mint az ingatlanszakma többi képviselőjére) meglehetősen rossz idők járnak. Csak egy példa: cégük, a Glenkerrin 2005-ben (az ingatlanboom tetején) 145 millió fontot adott Dublinban az egykori Állatorvosi Egyetem épületéért, amely most, a recesszió közepén 34 millió fontot ér.

Krill Piszarjev és Jurij Zsukov
A legnagyobb orosz ingatlanfejlesztő cég két tulajdonosa még 2008-ban több mint 6 milliárd font értékű portfoliót tudott magáénak. Ha azonban a Grehan-fivérekről azt állítottuk, rossz idők járnak rájuk, mit mondjunk a PIK Csoport tulajdonosaira, amikor az elmúlt 3 év alatt alatt a cég részvényeinek érték 98 (!) százalékkal csökkent? Akár az egész vállalatot elveszíthetik, hiszen a hitelező Nomos bank 172 millió fontot követel rajtuk. Lakásra mégis futja…

Christian Candy
Íme, még egy ingatlanfejlesztő! A 36 éves Christiant befelé forduló embernek ismerik, kifejezetten száraz humorral. Az egyetem után a Cityben dolgozott egy ideig, majd testvérével beszálltak az ingatlanbizniszbe. Történetük akár hollywoodi is lehetne, hiszen válallkozásukat 6000 fontos kölcsönnel indították be. Ennyi pénzből alighanem egy (na jó, esetleg két) kilincset vehetne új lakásában.

Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani
A sejk személyében nem mást, mint Katar miniszterelnökét (és egyben külügyminiszterét) tisztelhetjük. Miközben elszántan dolgozik országa felvirágoztatásáért, arra is van ideje, hogy kézben tartsa Qatar Holding nevű befektetési alapját, amely az állam olaj- és gáztartalékainak értékesítésével foglalkozik. A hosszúnevű politikus-üzletember tavaly 1,5 milliárd fontot adott a legendás Harrods áruházért.

Fent vagyunk a közösségi oldalakon, a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat) és az iwiwen is. Mindkét helyen bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!