Minden idők legdrágább angliai lakása 135,4 millió fontba került. Egy ukrán „üzletember” vette meg, készpénzért… Ja, és még ráköltött 60 millió fontot. Így az ingatlan végül 60 milliárd forintba került.

A most nyilvánosságra került földhivatali bejegyzések szerint az Egyesült Királyság legdrágább lakását még 2007-ben vette meg egy ukrán férfi (nevezzük az egyszerűség kedvéért üzletembernek…), aki 135,4 millió fontot (azaz 40 milliárd forintot) fizetett ki a még nem egészen kész ingatlanért.

Az egyébként sem csekély összegre még rájött 60 millió font (20 milliárd forint), hogy a végeredmény a jelek szerint viszonylag jómódú és kényes férfi minden igényét kielégítse. Éppenséggel erre szükség is volt, hiszen a lakásban a csupasz falakon kívül más nem volt.

Az ingatlanról már maga a címe is sokat elárul, ez ugyanis London egyik legelőkelőbb negyedében, a Knightsbridge-ben található, One Hyde Park nevű komplexum „A” jelű penthouse-a, amely egyébként az épület három teljes felső emeletét elfoglalja (azaz legalább nem kicsi…).

Maga az épület (a fenti képen a négy középső toronyház)már korábban is bekerült a hírekbe, mint az egyik legdrágább beruházás, hiszen a kivitelező cég összesen 1 milliárd fontot (300 milliárd forintot) kasszírozott a 45 lakásért. Az építkezés egyébként teljes egészében idén januárban ért véget.

Ha ráérnek még egy kicsit, akkor engedjék meg, hogy bemutassuk az épületet magát! Kezdhetjük? Na szóval: a lakók és vendégeik természetesen saját, különbejáratú lifttel közelíthetik meg a lakásokat (a személyzet és minden egyéb zavaró „tényező” külön lifteket használ).

A „tipikus”, a Hyde parkra néző lakás nappalija gyakorlatilag teljesen üvegfalú, a terasz jóformán belóg a park fölé. A hatalmas jelzőt nem ismételgetnénk, tessék minden helyiség elé odagondolni, így aztán csak felsoroljuk, hogy egy 790 négyzetméteres (…) lakosztályban található még ebédlő (tudják: hatalmas…), könyvtárszoba, médiaszoba (ugye tévézni nem illik a nappaliban), dolgozószoba, konyha éléskamrával…



Egy ekkora lakásban öt hálószoba található (a tervezők külön figyeltek arra, hogy az egyik könnyen átalakítható legyen a személyzet elszállásolására – visszafogtuk magunkat és nem írtunk cselédszobát), természetesen saját fürdőszobákkal. A központi hálószobának saját, külön bejáratú (illetve: kijáratú) terasza, két gardróbja és két (hatalmas…) fürdőszobája is van.

Ha valaki hirtelen találna a szekrényben 7 millió fontot (2,1 milliárd forintot) akkor esetleg megpróbálkozhatna egy kisebb, 150 négyzetméteres lyuk megvételével (bár erős a gyanúnk, hogy a lakások már mind elkeltek).



A vásárlóközönség ismeretében (gondoljanak csak a névtelen ukrán üzletemberre) aligha meglepő, hogy minden ablak golyóálló, van pánikszoba, természetesen saját mélygarázs, teljes körű hotelszolgálat, és ha valaki a pénztárcája mellett a testét is edzené, akkor sem kell kilépnie az épületből, hiszen a kötelező uszoda mellett golfszimulátor és fitnesszterem is rendelkezésére áll.

Ha mindez még mindig nem győzte volna meg Önöket, akkor előhozakodunk az adu ásszal: az épületnek saját borospincéje is van (fájdalom, ezen osztozni kell a többi lakóval, ejnye, ejnye), és moziterem is, ahová akár 30 néző is befér.

Sokat elárul a vásárlókról, hogy gyakorlatilag az összes lakást offshore cégeken keresztül vásárolták meg, így tett az ismeretlenségbe burkolózó ukrán vevő is (ha valakinek kedve lenne nyomozni, a cég neve Water Property Holdings.

Visszatérve ukrán vevőnkhöz: a vásárlást lebonyolító ügyvédi iroda székhelyei Oroszországban és Ukrajnában találhatók. Az ingatlant semmilyen jelzálog nem terheli (naná, ha valaki készpénzben kicsenget ekkora összeget, az nem fog bankkölcsönért rohangálni).

Ha kidühöngték magukat, akkor ne feledjék: fent vagyunk a közösségi oldalakon, a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat) és az iwiwen is. Mindkét helyen bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!