A Kívül tágasabb (lehet, hogy azért, mert köze sincs a gyakorló milliárdosokhoz, és ez frusztrációt okoz, vagy csak mert egyszerűen szeretünk leskelődni) mostanában többször is foglalkozott a dúsgazdagok világával.

Mivel úgy vettük észre, hogy ez a Mélyentiszteltet is igencsak érdekli, ezért folytatjuk jó szokásunkat és ezúttal is górcső alá vesszük a milliárdosok életét, ezúttal azonban olyanokat próbáltunk meg kiválogatni (a Vanity Fair összeállítását alapul véve), akik szívesen szórják a pénzt nagyszabású bulikra.

Az alábbi nem sorrend, mert nem vennénk magunknak a bátorságot, hogy döntsünk mondjunk Paul Allen és Mihail Prohorov között.

Donald Trump

Első páciensünk az amerikai építési vállalkozók mintapéldánya, a toronyépületek kedvelője, a tévéceleb Donald Trump (a fenti képen, nem éppen kellemetlen társaságban). Bár vannak és voltak nála nagyobb partiarcok, őszintén szólva annyira bírjuk a parókáját, hogy nem volt szívünk kihagyni.

Így aztán ráböktünk egy 2008. augusztusi partijára, melyet Ahmed bin Szulajem szultánnal közösen adott Bel-Airben, megünnepelendő közös dubaji projektjüket, a Trump International Hotel & Tower Dubai majdani megnyitását. (Azért ez szép: egy még nem létező szálloda ünneplése egy másik földrészen…)

A buli nem sikerült rosszul, hiszen olyan sztárok fogadták el a meghívást, mint Orlando Bloom, Hilary Swank, Lucy Liu és Kate Walsh. Az összegyűlteket Christina Aguilera szórakoztatta (mármint énekléssel, természetesen), a DJ pedig a Fall Out Boy basszistája, Pete Wentz volt. (Ha valakit érdekelnének fényképek is, akkor ide kattintson!)

Malcolm Forbes

Ha Donald Trump esetében kicsit mi is erőltetettnek éreztük a partiarc kifejezést, következő delikvensünknél ez fel sem merülhet. A család tulajdonában lévő neves gazdasági magazin kiadója (apja alapította, jelenleg a fia viszi az ügyeket) szerette az életet: több ezer fős partijai legendaszámba mentek, nem sajnálta a méregdrága italokat, és az extravagancia különböző kellékeit.

Az általa rendezett bulikra előszeretettel hívta meg az államfők és a mozicsillagok társaságába a helyi vízvezeték-szerelőt és egyéb, nem kimondottan az arisztokráciához tartozó ismerősét.

A legnagyobb partit azonban alighanem a 70. születésnapján rendezte a marokkói Tangerben. Három repülőgéppel szállította oda a meghívott mintegy 800 vendéget (csak pár név a listáról: a napokban elhunyt, és a bulin társházigazdaként is közreműködő Elizabeth Taylor, Gianni Agnelli, Robert Maxwell, Henry Kissinger, egy féltucat amerikai kormányzó és a legnagyobb multicégek elnök-vezérigazgatói).

A szórakoztatásról 600 dobos, akrobata és táncos gondoskodott, és ha esetleg valaki még így is unatkozott volna, akkor megnézhette a 300 berber lovas által előadott harcot.

Paul Allen

A Microsoft társalapítójáról éppen a napokban írtunk, így aztán csak utalnánk arra, hogy a milliárdos vállalkozó előszeretettel mutatkozik (és hát zenél is…) rocksztárok társaságában, akik ennyit elviselnek, cserébe a luxusjachtján berendezett stúdióért.

Sean Parker

A Napster és a Facebook alapítójának manhattani rezidenciája (majdnem lakást írtunk, de az utolsó pillanatban észbe kaptunk) híres-hírhedt az ott rendezett bulikról, melyek nem nagyon érnek véget hajnal előtt.

A 20 millió dolláros ingatlan (melyet Parker csak bérelt) sokat látott. Például azt a 2009 decemberi születésnapi partit, melyen 60 ezer dollárt gyűjtöttek össze a malária elleni küzdelemre (igen, tényleg!), olyan sztárokat megpumpolva segítségre ösztönözve, mint Val Kilmer, Josh Hartnett, Lucy Liu, a rendező Oliver Stone vagy éppen Mark Ronson DJ.

Mihail Prohorov

A 10 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember az orosz oligarchák mintapéldánya. Előszeretettel vásárol sportklubot (korábban gyakorlatilag az egész CSZKA Moszkva az övé volt, legnagyobb szerzeménye azonban a New Jersey Nets kosárcsapata, amivel ő az első nem amerikai tulajdonos az NBA-ben) és szívesen kápráztatja el a manhattani elitet nagyvonalú költekezésével. A CBS 60 Minutes című legendás műsorában egyszer úgy vallott, hogy két dolog izgatja fel igazán annyira, mint egy tinédzsert: a csajok és a fegyverek.

A jó Mihail legalább egyenes ember, hiszen 2007 januárjában azért tartóztatták le a francia Alpokban megrendezett karácsonyi bulit követően, mert állítólag prostituáltakat szervezett a vendégeinek. Prohorov természetesen tagadott, így aztán 4 nap után vádemelés nélkül szabadon engedték.

Mark Cuban

Ha már az előbb az NBA-nél tartottunk, maradjunk is ott: Mark Cuban sok egyéb más mellett arról is híres, hogy övé a Dallas Mavericks kosárcsapata. Felfogása szerint a jó tulajdonos nem a VIP-páholyból szurkol, hanem mezet húz és (nem, nem megy fel kosarazni a pályára, nem Közép-Európában vagyunk…) üvöltve biztatja a csapatát, mint egy átlagos drukker is teszi. Az NBA-vel együtt járnak a partik is, márpedig emberünk ebben sem fukarkodik, nem sajnálja sem a pénzt, sem a hozzávalókat.

Roman Abramovics

A Chelsea angol labdarúgóklub (és sok egyéb más) tulajdonosa sem szűkmarkú, ha a bulizásról van szó. Legendásak például a St. Bartson lévő palotájában tartott évindító partik. A 2010-es például 5 millió dollárba került, és legnagyobb örömünkre a hozzávetőleges költségvetésre is rábukkantunk. Eszerint félmillió dollárt kapott Gwen Stefani azért, hogy elvállalta a háziasszonyi szerepet. Beyoncé és Prince 1,2 millió dollárt kasszíroztak összesen a fellépésükért. Az étel-ital 2,6 millióba került, és természetesen kellett némi apró a 250 vendég (köztük Orlando Bloom, Miranda Kerr, Jay-Z, Kanye West és Lindsay Lohan) odaszállítására is.

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)